Buiktyfus vaccinatie

De buiktyfus vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte buiktyfus. Met een enkele inenting bent u drie jaar beschermd tegen deze ziekte. Als alternatief zijn er ook capsules die u preventief kunt gebruiken tegen buiktyfus, maar deze beschermen minder lang en hebben meer bijwerkingen. Zestig tot zeventig procent van de mensen die de buiktyfus vaccinatie krijgt toegediend, bouwt bescherming op tegen buiktyfus. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een buiktyfus-vaccinatie nodig heeft.

Voor welke landen wordt de buiktyfus vaccinatie geadviseerd?

De buiktyfus vaccinatie is in geen enkel land verplicht, en wordt vooral aanbevolen als men langere tijd in een risicogebied verblijft. Buiktyfus komt met name voor in Zuid- en Zuidoost Azië. Ook in Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika komt de ziekte voor maar het risico is daar kleiner. In landen waar u een groot risico op buiktyfus loopt (sommige landen in Azie), wordt de buiktyfus vaccinatie geadviseerd bij een verblijf langer dan twee weken. Als het risico op buiktyfus minder groot is, wordt deze vaccinatie pas bij een verblijf langer dan drie maanden geadviseerd of als u bijvoorbeeld onder onhygiënische omstandigheden verblijft. Ook voor bepaalde risicogroepen wordt de buiktyfus-vaccinatie in deze landen eerder geadviseerd.

Hoe werkt de buiktyfus vaccinatie?

De buiktyfus vaccinatie bevat dode (delen van) salmonellabacteriën. Na toediening van de buiktyfus-vaccinatie gaat uw lichaam antistoffen tegen de salmonella bacterie aanmaken. Als u na vaccinatie in aanraking komt met dit type levende salmonella bacteriën, dan kan uw lichaam deze meestal effectief bestrijden. Meestal, want de buiktyfus-vaccinatie heeft een beschermingsgraad van zestig tot zeventig procent.

De injectie tegen buiktyfus moet u minimaal twee weken van tevoren laten zetten.

Heeft de buiktyfus vaccinatie bijwerkingen?

De buiktyfus vaccinatie kan bepaalde bijwerkingen geven. Meestal zijn deze mild van aard. De bijwerkingen zijn vaak lokale verschijnselen zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Ook licht griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn kunnen voorkomen. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast een buiktyfus-vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook vaak andere vaccinaties geadviseerd. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Vaccinaties kunnen u een hoop problemen besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
Afspraak maken