Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. U kunt buiktyfus krijgen door besmet eten of drinken. Het is een vervelende en besmettelijke ziekte die u natuurlijk liever wilt voorkomen. Buiktyfus komt voornamelijk voor in Azië. In een aantal landen loopt u een verhoogd risico op buiktyfus.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van buiktyfus?

Er zijn een aantal symptomen waar u buiktyfus aan kunt herkennen. Sommige mensen lopen een verhoogd risico op buiktyfus. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een (door ziekte) verzwakt imuunsysteem. Een andere risicogroep zijn mensen met vaat- en gewrichtsprothesen. Zij lopen de kans om ernstiger ziek te worden als zij geïnfecteerd raken met buiktyfus.

Hoe kunt u een besmetting met buiktyfus oplopen?

De bacterie die buiktyfus veroorzaakt, bevindt zich in de ontlasting van mensen. Het niet goed wassen van de handen na toiletbezoek, kan al voldoende zijn om andere mensen te besmetten met de bacterie. Overigens zit de bacterie ook in urine en bloed van mensen die besmet zijn met buiktyfus. Besmetting met buiktyfus gebeurt voornamelijk in het buitenland. Dat komt omdat de persoonlijke hygiëne en de voedselhygiëne daar vaak minder goed zijn. Iemand kan anderen besmetten 2 tot 4 weken na het begin van de klachten. Soms duurt dat langer.

Bestaat er een vaccin tegen buiktyfus?

Er bestaat een vaccinatie tegen buiktyfus. Dit vaccin geeft een bescherming van drie jaar. De beschermingsgraad van de vaccinatie is vijfendertig tot zeventig procent; bij sommige mensen biedt het vaccin dus geen bescherming tegen buiktyfus.

Hoe kunt u buiktyfus voorkomen?

Een vaccinatie tegen buiktyfus vermindert de kans op een besmetting met deze ziekte. Verder moet u voor een goede (persoonlijke) hygiëne zorgen. Maar er zijn meer manieren om buiktyfus buiten de deur te houden.

Meer over buiktyfus

Wilt u meer weten over buiktyfus? Lees dan de gerelateerde artikelen:

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies