Chikungunya

Chikungunya (ook wel chikungunyakoorts genoemd) is een infectieziekte, veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt overgedragen door muggen die overdag steken. Chikungunya komt voor in gebieden rond de Indische oceaan en in een deel van Afrika. Recentelijk is de ziekte ook opgedoken op verschillende Caraïbische eilanden. Het gebied waar Chikungunya voorkomt breidt zich steeds verder uit. Daarom vormt de ziekte een steeds groter risico voor reizigers. Komt chikungunya op uw reisbestemming voor?
 
Wat weet u van reizigersziekten? Ontdek het en doe mee met onze PRIJSVRAAG!
 
Luister naar een radiofragment over chikungunya.

Wat zijn de symptomen van Chikungunya?

De meeste mensen die besmet zijn met chikungunya krijgen last van ziekteverschijnselen door het virus. Deze symptomen beginnen één tot twaalf dagen na een beet van een besmette mug. U kunt dan last krijgen van de volgende klachten:
  • Hoofdpijn
  • Plotselinge hoge koorts
  • Pijn in spieren en gewrichten (kan tot enkele maanden aanhouden)
  • Lichtschuwheid
  • Huiduitslag 
 

Chikungunya: ziekteverloop, behandeling en preventie

Het ziekteverloop kan zowel mild als ernstig zijn. Baby’s, ouderen en mensen met andere ziektes hebben een grotere kans op een ernstig ziekteverloop. Gezonde volwassenen zullen waarschijnlijk alleen milde klachten hebben. De acute chikungunya symptomen verdwijnen meestal vanzelf na één tot twee weken. De kans op complicaties is klein. Er bestaat wel een kans op lang aanhoudende gewrichtspijnen (artritis). 
 
De behandeling van chikungunya bestaat vooral uit het verlichten van de ziekteverschijnselen. Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen. De belangrijkste manier om besmetting met chikungunya te voorkomen is door te zorgen dat muggen u niet kunnen bijten. De mug die chikungunya overbrengt, steekt overdag. Draag bedekkende kleding en gebruik mugwerende middelen met DEET. Deze en vele andere producten kunt u bestellen via onze webshop
 

Bestaat er een chikungunya vaccinatie?

Nee. Er is nog geen vaccinatie tegen chikungunya beschikbaar. 
 
Wilt u weten voor welke reizigersziekten u nog meer moet oppassen op uw bestemming? Lees dan onze gerelateerde artikelen:
 
 
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen infectieziektes tijdens uw reis.
 

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies