Dengue

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een ziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. De naam knokkelkoorts vindt zijn oorsprong in de voor de ziekte kenmerkende gewrichts- en botpijnen. Er zijn vier verschillende typen van dit virus. Knokkelkoorts komt steeds vaker voor, met name in de (sub)tropen waaronder Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Wat zijn de symptomen van dengue?

Twee tot vijftien dagen (gemiddeld vijf tot zeven dagen) na besmetting beginnen de eerste ziekteverschijnselen van dengue. Men krijgt last van (hoge) koorts en vaak ook andere klachten zoals flinke hoofdpijn, pijn in spieren en gewrichten, diarree en huiduitslag.

Hoe kunt u besmet raken met dengue?

Dengue wordt verspreid door de beten van de Aedes-mug. Deze mug is vooral in de vroege ochtend en de late namiddag actief. De mug komt vaak in woonhuizen voor. Hoewel de klachten erg vervelend zijn, verloopt de ziekte meestal onschuldig. De meeste mensen voelen zich na een week langzaam steeds beter. Een klein deel van de infecties verloopt ernstig en soms levensbedreigend.
Meestal gaat dengue vanzelf over. De behandeling bestaat dan ook hoofdzakelijk uit het bestrijden van de symptomen die dengue veroorzaakt. Om dengue te voorkomen, kunt u het beste maatregelen tegen muggenbeten nemen. Draag lange kleding en gebruik een anti-muggen middel met DEET.

Bestaat er een vaccinatie tegen dengue?

Nee, er is nog steeds geen vaccinatie tegen dengue beschikbaar. Als iemand een bepaald type denguevirus eenmaal heeft doorgemaakt, is diegene levenslang tegen dat type knokkelkoorts beschermd. Die bescherming geldt echter niet voor de niet doorgemaakte typen dengue. Een infectie met een ander type denguevirus kan daarna juist een ernstigere vorm van knokkelkoorts veroorzaken. Men kan dus meerdere keren dengue krijgen, maar bouwt bij elk doorgemaakt type wel immuniteit op.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op het werk wanneer het u uitkomt