Chikungunya

Chikungunya (ook wel chikungunyakoorts genoemd) is een infectieziekte, veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt overgedragen door muggen die overdag steken. Chikungunya komt voor in Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, het zuidelijk deel van Noord-Amerika, het Caribisch gebied en de landen in en rondom de Indische Oceaan. De ziekte heeft zich sterk uitgebreid. Daarom vormt de ziekte een steeds groter risico voor reizigers. Komt chikungunya op uw reisbestemming voor?

Wat zijn de symptomen van Chikungunya?

De meeste mensen die besmet zijn met chikungunya krijgen last van ziekteverschijnselen door het virus. Deze symptomen beginnen één tot twaalf dagen na een beet van een besmette mug. U kunt dan last krijgen van de volgende klachten:
  • Hoofdpijn
  • Plotselinge hoge koorts
  • Pijn in spieren en gewrichten (kan tot enkele maanden aanhouden)
  • Diverse oogaandoeningen
  • Huiduitslag

Chikungunya: ziekteverloop, behandeling en preventie

Het ziekteverloop kan zowel mild als ernstig zijn. Baby’s, ouderen en mensen met andere ziektes hebben een grotere kans op een ernstig ziekteverloop. Gezonde volwassenen zullen waarschijnlijk alleen milde klachten hebben. De acute chikungunya symptomen verdwijnen meestal vanzelf na één tot twee weken. De kans op complicaties is klein. Er bestaat wel een kans op lang aanhoudende gewrichtspijnen (artritis).
De behandeling van chikungunya bestaat vooral uit het verlichten van de ziekteverschijnselen. Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen. De belangrijkste manier om besmetting met chikungunya te voorkomen is door te zorgen dat muggen u niet kunnen bijten. De mug die chikungunya overbrengt, steekt overdag. Draag bedekkende kleding en gebruik anti-mug middelen met DEET. Deze en vele andere producten kunt u bestellen via onze webshop.

Bestaat er een chikungunya vaccinatie?

Nee. Er is nog geen vaccinatie tegen chikungunya beschikbaar.
Wilt u weten voor welke reizigersziekten u nog meer moet oppassen op uw bestemming? Lees dan onze gerelateerde artikelen:

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt