Difterie

Difterie of kroep is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Difterie komt tegenwoordig in Nederland en de rest van West-Europa weinig meer voor. In Oost-Europa en veel niet-westerse landen loopt u echter wel risico op een difterie-besmetting.

Difterie: wat zijn de symptomen?

De symptomen van difterie lopen uiteen omdat zij afhankelijk zijn van de plaats van infectie in het lichaam. De ziekteverschijnselen variëren van helemaal geen klachten tot verlamming en verstikking. Tussen de besmetting met difterie en de eerste ziekteverschijnselen zitten meestal twee tot vijf dagen. De eerste ziekteverschijnselen zijn meestal keelpijn en koorts.

Difterie: hoe raakt u besmet?

Mensen die de difterie-bacterie bij zich dragen, kunnen hun omgeving besmetten met difterie. De bacterie zit meestal in de keel maar kan ook op de huid zitten. Besmetting vindt meestal plaats door hoesten. Ook door besmet voedsel of besmette melk kunt u de infectie oplopen.

Mocht u besmet raken met difterie, dan is behandeling noodzakelijk omdat de infectie anders een dodelijke afloop zou kunnen hebben. Na de diagnose van difterie volgt een ziekenhuisopname. De behandeling in het ziekenhuis bestaat uit antibiotica om de bacterie te doden en difterie-antitoxine om de gifstoffen van de bacterie onschadelijk te maken.

Difterie voorkomen met de DTP-vaccinatie

De meeste Nederlanders zijn als kind meermaals gevaccineerd tegen difterie met de DTP-vaccinatie. Het vaccin zit sinds 1957 in het Rijksvaccinatieprogramma. De DTP-vaccinatie heeft een beschermingsduur van tien jaar. Als u meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen wanneer u naar een niet-westers land reist. Deze vaccinatie is eenmalig en beschermt u gedurende tien jaar tegen difterie. Indien u niet eerder bent gevaccineerd met DTP heeft u een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn. Lees meer over de DTP-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over difterie? Lees dan onze informatie over de DTP-vaccinatie
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt