DTP-vaccinatie

De DTP-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekten difterietetanus en polio. De meeste Nederlanders zijn als kind meermaals gevaccineerd met de DTP-vaccinatie vanuit het rijksvaccinatieprogramma. De DTP-vaccinatie heeft daarna een beschermingsduur van tien jaar. Als u meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen wanneer u naar niet-westerse landen reist. Deze vaccinatie is dan eenmalig en beschermt u wederom tien jaar. Indien u nooit eerder bent gevaccineerd tegen DTP dan heeft u een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn.

Voor welke landen wordt de DTP-vaccinatie geadviseerd?

De DTP-vaccinatie wordt voor veel landen aanbevolen. Met uitzondering van West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië, wordt de DTP-vaccinatie voor bijna elk land geadviseerd. Difterie en Polio komen in westerse landen bijna niet meer voor. Tetanus komt daarentegen nog wel wereldwijd voor. Als u voorafgaand aan uw reis de DTP-vaccinatie haalt, voorkomt u dat u in het buitenland een tetanus-injectie nodig heeft na het oplopen van een wond met straatvuil of aarde. Voor sommige landen kan een polio vaccinatie (de P uit DTP) verplicht zijn gesteld door de WHO.

Hoe werkt de DTP-vaccinatie?

De DTP-vaccinatie bevat dode difterie- en tetanus-bacteriën en dode polio-virusdeeltjes. Een maand na injectie met het vaccin heeft 99% beschermende antistoffen tegen difterie, tetanus en poliomyelitis. Als u na vaccinatie in aanraking komt met levende ziektekiemen van één van deze drie ziektes, kan uw lichaam deze ziekteverwekkers effectief bestrijden. U kunt de DTP-vaccinatie het beste minimaal twee weken voor de dag van vertrek laten toedienen. Dan heeft u bij aankomst op uw reisbestemming voldoende bescherming opgebouwd tegen difterie, tetanus en polio. Indien u voor 1950 geboren bent en/of het Rijksvaccinatieprogramma niet heeft gevolgd, moet u een serie van drie vaccinaties ontvangen.

Heeft de DTP-vaccinatie bijwerkingen?

De DTP-vaccinatie is veilig en heeft relatief weinig bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin uitsluitend gedode bacteriën en virussen bevat. Soms kunnen er enkele bijwerkingen optreden na het toedienen van de DTP-vaccinatie. Meestal zijn deze mild van aard. De bijwerkingen zijn vaak lokale verschijnselen zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Ook licht griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn kunnen voorkomen. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast een DTP-vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook andere vaccinaties geadviseerd. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
Afspraak maken