FSME / Teken encefalitis

FSME (teken encefalitis) is een virus waarbij de hersenen ontstoken kunnen raken. De ziekte wordt verspreid door teken of rauwe melkproducten van besmet vee. In zeldzame gevallen kan de ziekte dodelijk aflopen. Er zijn drie subtypen van de ziekte: het Europese subtype, het Siberische subtype en het Verre Oosten subtype. Deze drie varianten hebben elk hun eigen verspreidingsgebied en ziekteverloop.

Wat zijn de symptomen van tekenencefalitis?

Over het algemeen verloopt een besmetting met het Europese subtype milder dan een besmetting met de andere subtypen. Zo treden er bij het Europese subtype in veel gevallen geen symptomen van tekenencefalitis op. Als dit wel zo is, gebeurt dat meestal één tot twee weken na besmetting. De eerste symptomen zijn meestal hoofdpijn, koorts, vermoeidheid en algehele malaise. Bij het Verre Oosten subtype is er een grotere kans op een ernstiger ziekteverloop waarbij de hersenen en/of het hersenvlies ontstoken kan raken. 

Hoe raakt u besmet met tekenencefalitis?

Tekenencefalitis wordt in de meeste gevallen verspreid door beten van bepaalde tekensoorten. Ook kan het drinken van rauwe melk of het eten van rauwmelkse kaas leiden tot een besmetting met tekenencefalitis. Dit komt doordat besmette landbouwdieren het virus uit kunnen scheiden in hun melk. In Noord-, Midden-, en West-Europa is de activiteit van teken het hoogst in de zomermaanden. In de mediterrane gebieden is er ook een piek in tekenactiviteit van november tot januari. 
 
Er is geen specifieke behandeling of medicijn voorhanden voor mensen die eenmaal met tekenencefalitis besmet zijn. Wel kunnen symptomen zoals koorts en hoofdpijn bestreden worden. Ook kunt u zelf preventieve maatregelen nemen om tekenbeten te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van mugwerende kleding en het besmeren van (blote) huid met een mugwerend middel waar DEET in zit.

Bestaat er een vaccinatie tegen tekenencefalitis?

Ja, er is een vaccinatie tegen tekenencefalitis voorhanden. Dit vaccin beschermt in 95 procent van de gevallen tegen een besmetting met het virus. Voor de maximale beschermingsgraad heeft u twee inentingen nodig. Tussen de eerste en tweede injectie moet ongeveer een maand tijd zitten. Indien u naar besmette gebieden blijft reizen is een 3e vaccinatie nodig. Deze biedt dan 3 jaar bescherming. Lees meer over de vaccinatie tegen tekenencefalitis

Meer informatie over tekenencefalitis

Wilt u meer informatie over tekenencefalitis? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
Wilt u nog meer weten over tekenencefalitis of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies