Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke ontsteking van de lever. De ziekte wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. Het virus komt bijna overal ter wereld voor, behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en bijv. Japan, Taiwan en Singapore. Ook in sommige landen in Oost-Europa komt hepatitis A voor. Incidenteel zijn er in Nederland ook uitbraken.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Wat zijn de symptomen van hepatitis A

Vaak verloopt een hepatitis A-besmetting zonder klachten. Over het algemeen hebben volwassenen met hepatitis A meer klachten dan kinderen die het virus doormaken. Als de hepatitis A-besmetting wél klachten geeft, beginnen deze ziekteverschijnselen meestal twee tot zeven weken na de besmetting met hepatitis A. Mensen hebben last van onder meer koorts, een veminderde eetlust, misselijkheid en lichtgekleurde ontlasting (stopverfkleur).

Hoe raakt u besmet met hepatitis A?

Hepatitis A wordt verspreid via de ontlasting van besmette personen. In plaatsen waar de hygiëne slecht is, kan het virus in voedsel en/of drinkwater terechtkomen. Het is om die reden erg belangrijk dat u voor een goede persoonlijke hygiëne zorgt als u in gebieden bent waar hepatitis A voorkomt. Pas op met rauw (ongekookt) en mogelijk besmet voedsel, ijsblokjes en kraanwater. Maak alleen gebruik van schone toiletten. Ook door seksueel contact kan hepatitis A worden overgebracht.
Vanaf één week voordat de klachten beginnen worden hepatitis A-patiënten besmettelijk. Zij zijn dat tot één week na het begin van de klachten. Ook hepatitis A-patiënten zonder klachten kunnen anderen besmetten. Er is geen behandeling voor hepatitis A. Wel kunnen de symptomen van hepatitis A behandeld en ondersteund worden. De ziekte gaat meestal vanzelf over. U kunt nog wel lang last hebben van moeheid. Alcoholgebruik is af te raden zolang u klachten heeft.

Bestaat er een hepatitis A-vaccinatie?

Ja. Er is een betrouwbare vaccinatie tegen hepatitis A voorhanden. De eerste inenting tegen hepatitis A geeft gedurende een jaar volledige bescherming tegen het virus. Als u na minimaal zes tot twaalf maanden de tweede hepatitis A-injectie laat zetten, bent u minimaal dertig jaar tegen deze infectieziekte beschermd. Lees meer over de hepatitis A-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hepatitis A? Lees dan onze informatie over de hepatitis A-vaccinatie.
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken
Onze werkwijze
1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.