Hepatitis A-vaccinatie
De hepatitis A-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. Met een enkele hepatitis A-vaccinatie bent u ongeveer één jaar beschermd tegen deze ziekte. Als u een tweede inenting tegen hepatitis A laat zetten, bent u minstens dertig jaar beschermd. Het hangt van uw reisbestemming en uw gezondheidssituatie of u een hepatitis A-vaccinatie nodig heeft.
Voor welke landen wordt de hepatitis A vaccinatie geadviseerd?
De hepatitis A-vaccinatie is in geen enkel land verplicht, maar wordt wel voor veel risicolanden aanbevolen. Met uitzondering van West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië en bijv. Japan, Taiwan en Singapore wordt de hepatitis A vaccinatie voor bijna elk land geadviseerd. U loopt het meeste risico op een hepatitis A-infectie in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, delen van het Verre Oosten en Midden Oosten en het Indiase subcontinent.
Hoe werkt de hepatitis A-vaccinatie?
De hepatitis A-vaccinatie bevat gedode virusdeeltjes van het hepatitis A-virus. Na een injectie met het vaccin gaat uw lichaam antistoffen aanmaken tegen hepatitis A. Als u na vaccinatie in aanraking komt met een levend hepatitis A-virus, kan uw lichaam deze ziekteverwekker effectief bestrijden. In klinische studies ontwikkelde na de eerste injectie 99% van de gevaccineerden binnen 30 dagen antistoffen. U kunt de hepatitis A-vaccinatie het beste minimaal twee weken voor de dag van vertrek laten zetten.
Heeft de hepatitis A vaccinatie bijwerkingen?
De hepatitis A-vaccinatie is zeer veilig en heeft relatief weinig bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin uitsluitend gedode hepatitis A-virusdeeltjes bevat. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn vaak lokale verschijnselen zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Ook licht griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn kunnen voorkomen. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.