Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke virusinfectie van de lever. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Er zijn twee vormen van hepatitis B: een acute en een chronische vorm. Hepatitis B komt in veel landen voor. Met name in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika kunt u het oplopen. De ziekte komt in mindere mate ook in westerse landen, waaronder Nederland, voor.

Hepatitis B: wat zijn de symptomen?

In veel gevallen verloopt een besmetting met hepatitis B zonder klachten. Over het algemeen is het ziekteverloop milder bij kinderen dan bij volwassenen. Als de hepatitis B-besmetting klachten geeft, beginnen deze twee tot zes maanden na de besmetting met het hepatitis B-virus. Meestal is geelzucht het eerste zichtbare symptoom van de hepatitis B-besmetting omdat het oogwit en soms ook de huid geel kleurt. Verder ervaren mensen vaak griepachtige verschijnselen, al dan niet met koorts en ontkleurde ontlasting en vermoeidheid.

Hoe raakt u besmet met hepatitis B?

Hepatitis B wordt meestal overgedragen door onveilig seksueel contact. Maar de infectieziekte kan ook worden verspreid via bloed-op-bloedcontact. Het virus kan ook worden overgedragen via een bloedtransfusie met besmet bloed, bloed-bloedcontact tussen een besmette moeder en haar kind tijdens de bevalling en door het (gezamenlijk) gebruiken van geïnfecteerde injectienaalden. Ook bij het zetten van piercings of tattoos is een besmetting mogelijk.
Iemand met hepatitis B is vanaf zes weken vóór het begin van de klachten besmettelijk voor zijn of haar omgeving. Een drager van hepatitis B blijft besmettelijk tot het virus helemaal uit het bloed is verdwenen. Hepatitis B geneest meestal vanzelf. Als u eenmaal genezen bent van hepatitis B, bent u de rest van uw leven tegen de ziekte beschermd door de antistoffen die uw lichaam heeft aangemaakt. Als het hepatitis B-virus langer dan zes maanden in het bloed blijft, kan het nodig zijn om medicijnen tegen hepatitis B te gebruiken. Het risico is anders namelijk dat u chronische schade aan uw lever houdt.

Bestaat er een vaccinatie tegen hepatitis B?

Ja, er is een vaccin tegen hepatitis B voorhanden. Voor een volledige bescherming tegen hepatitis B heeft u drie inentingen nodig. Tussen de eerste en de tweede injectie zit één maand. De derde injectie wordt vijf maanden na de tweede gegeven. Sinds 2011 zit het hepatitis B-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma, sommige risicogroepen zijn eerder ook gevaccineerd. Lees meer over de hepatitis B-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over hepatitis B? Lees dan onze informatie over de hepatitis B-vaccinatie
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt