Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke virusinfectie van de lever. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Er zijn twee vormen van hepatitis B: een acute en een chronische vorm. Hepatitis B komt in veel landen voor. Met name in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika kunt u het oplopen. De ziekte komt in mindere mate ook in westerse landen, waaronder Nederland, voor.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Hepatitis B: wat zijn de symptomen?

In veel gevallen verloopt een besmetting met hepatitis B zonder klachten. Over het algemeen is het ziekteverloop milder bij kinderen dan bij volwassenen. Als de hepatitis B-besmetting klachten geeft, beginnen deze twee tot zes maanden na de besmetting met het hepatitis B-virus. Meestal is geelzucht het eerste zichtbare symptoom van de hepatitis B-besmetting omdat het oogwit en soms ook de huid geel kleurt. Verder ervaren mensen vaak griepachtige verschijnselen, al dan niet met koorts en ontkleurde ontlasting en vermoeidheid.

Hoe raakt u besmet met hepatitis B?

Hepatitis B wordt meestal overgedragen door onveilig seksueel contact. Maar de infectieziekte kan ook worden verspreid via bloed-op-bloedcontact. Het virus kan ook worden overgedragen via een bloedtransfusie met besmet bloed, bloed-bloedcontact tussen een besmette moeder en haar kind tijdens de bevalling en door het (gezamenlijk) gebruiken van geïnfecteerde injectienaalden. Ook bij het zetten van piercings of tattoos is een besmetting mogelijk.
Iemand met hepatitis B is vanaf zes weken vóór het begin van de klachten besmettelijk voor zijn of haar omgeving. Een drager van hepatitis B blijft besmettelijk tot het virus helemaal uit het bloed is verdwenen. Hepatitis B geneest meestal vanzelf. Als u eenmaal genezen bent van hepatitis B, bent u de rest van uw leven tegen de ziekte beschermd door de antistoffen die uw lichaam heeft aangemaakt. Als het hepatitis B-virus langer dan zes maanden in het bloed blijft, kan het nodig zijn om medicijnen tegen hepatitis B te gebruiken. Het risico is anders namelijk dat u chronische schade aan uw lever houdt.

Bestaat er een vaccinatie tegen hepatitis B?

Ja, er is een vaccin tegen hepatitis B voorhanden. Voor een volledige bescherming tegen hepatitis B heeft u drie inentingen nodig. Tussen de eerste en de tweede injectie zit één maand. De derde injectie wordt vijf maanden na de tweede gegeven. Sinds 2011 zit het hepatitis B-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma, sommige risicogroepen zijn eerder ook gevaccineerd. Lees meer over de hepatitis B-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over hepatitis B? Lees dan onze informatie over de hepatitis B-vaccinatie
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken
Onze werkwijze
1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.