HPV

HPV is de afkorting voor humaan papillomavirus. Het virus kan worden overgedragen via huid-huidcontact of  via seksueel contact. Dit is afhankelijk van het type virus. HPV komt heel veel voor, ook in Nederland. Bijna iedereen (80-90%) krijgt ooit een HPV-infectie, zowel mannen als vrouwen. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over, maar soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam. Als iemand bepaalde typen van het virus jarenlang bij zich draagt (chronische infectie) kan dat op lange termijn soms ernstige complicaties geven.

De klachten

Er zijn meer dan honderd verschillende typen van het humaan papillomavirus waar mensen mee besmet kunnen raken. Afhankelijk van met welke type iemand besmet is kunnen er klachten ontstaan. De meeste mensen merken niets van een besmetting met HPV.

Er zijn typen die gewone huidwratten kunnen veroorzaken (zoals onder jonge kinderen vaak voorkomt) of genitale wratten (bij seksueel contact). Deze zijn vrijwel altijd onschuldig; de wratten verdwijnen uiteindelijk vanzelf (in 2 jaar tijd is 90% spontaan verdwenen). Wel kunnen ze onsierlijk zijn of, als ze in zeer grote getalen aanwezig zijn, belemmering geven. Soms geven genitale wratten klachten zoals jeuk, pijn of een brandend gevoel.

Andere typen van het virus kunnen pas op lange termijn ernstige complicaties veroorzaken; deze typen zijn voornamelijk via seksueel contact overdraagbaar. Pas wanneer er complicaties ontstaan kan iemand klachten ervaren.

Complicaties

Ernstige complicaties die op lange termijn veroorzaakt kunnen worden zijn (voorstadia van) kanker. Bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, vagina- en vulvakanker bij vrouwen, of  penis-, anus-, mond-, en keelkanker bij mannen. Deze mogelijke ernstige gevolgen kunnen alleen veroorzaakt worden door typen van het humaan papillomavirus die seksueel overdraagbaar zijn, niet via huid-huidcontact.

Vaccinatie

De HPV-vaccinatie wordt nu standaard aangeboden aan alle meisjes van 12 of 13 jaar via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De vaccinatie beschermt tegen de belangrijkste typen van het virus die kanker kunnen veroorzaken. In 2022 wordt het HPV-vaccin ook beschikbaar voor jongens. Jongeren die het vaccin hebben gemist, krijgen via het RVP nog een keer de kans om de prik in te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. Ook jongvolwassenen tussen de 18 en 26 jaar krijgen in de toekomst de mogelijkheid om via het RVP gevaccineerd te worden tegen HPV. De exacte datum is nog niet bekend. Tot die tijd is vaccinatie tegen HPV mogelijk op eigen kosten. Wij komen hiervoor bij u aan huis!

Meer informatie

Wilt u meer weten over de HPV-vaccinatie? Lees dan onze informatie over de HPV vaccinatie.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt