Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een zeer zeldzame maar ernstige virusinfectie waarbij de hersenen ontstoken zijn. De ziekte wordt verspreid door een specifieke muggensoort die voorkomt op het platteland (rijstvelden en varkensboerderijen) en aan de randen van steden in Zuid-Oost Azië. Ook in een klein deel van Australië komt Japanse encefalitis voor. Het risico op infectie is het grootst in ChinaKoreaIndia en Zuid-Oost Azië en dan met name in gebieden waar varkens worden gehouden. Ook in sommige seizoenen is de kans op een besmetting groter.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Welke symptomen zijn kenmerkend voor Japanse encefalitis?

Lang niet alle infecties met Japanse encefalitis, leiden tot ziekteverschijnselen. De symptomen zijn meestal griepachtig: koorts, maagdarmstoornissen en hoofdpijn zijn veelgehoorde klachten. De ziekte kan echter ook ernstiger verlopen, waarbij vaak sprake is van een hersenontsteking. Tussen besmetting en eventuele ziekteverschijnselen zitten meestal vijf tot vijftien dagen.

Hoe kunt u een besmetting met Japanse encefalitis oplopen?

Japanse encefalitis wordt verspreid door de beten van een specifieke muggensoort: de Culexmug. Deze mug broedt in de rijstvelden van Zuid-Oost Azië en is ‘s avonds en ‘s nachts actief. Overigens komt deze mug niet het hele jaar voor. In landen met een gematigd klimaat is de mug alleen in de zomermaanden actief.
Een beet van de Culexmug leidt zeer zelden tot een besmetting met Japanse encefalitis. Als u eenmaal besmet bent, dan is er geen specifieke behandeling mogelijk om het virus te bestrijden. Wel kunnen de symptomen bestreden worden.

Bestaat er een vaccin tegen Japanse encefalitis?

Ja, u kunt worden gevaccineerd tegen Japanse encefalitis. In veel gevallen zal dit vaccin echter niet worden geadviseerd omdat de kans op besmetting erg klein is. U heeft in totaal twee injecties nodig voor een maximale bescherming. Indien u langer dan 13 maanden gaat verblijven is ook een 3e injectie noodzakelijk. Lees meer over de vaccinatie tegen Japanse encefalitis.
Het is verder belangrijk u goed tegen muggen te beschermen. Draag bedekkende kleding en bescherm onbedekte lichaamsdelen met insectenwerende middelen. Middelen met DEET zijn het meest effectief. Gebruik een muskietennet, liefst geïmpregneerd, om onder te slapen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Japanse encefalitis? Lees dan onze informatie over de vaccinatie tegen Japanse encefalitis

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Onze werkwijze

1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.