Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een zeer zeldzame maar ernstige virusinfectie waarbij de hersenen ontstoken zijn. De ziekte wordt verspreid door een specifieke muggensoort die voorkomt op het platteland (rijstvelden en varkensboerderijen) en aan de randen van steden in Zuid-Oost Azië. Ook in een klein deel van Australië komt Japanse encefalitis voor. Het risico op infectie is het grootst in ChinaKoreaIndia en Zuid-Oost Azië en dan met name in gebieden waar varkens worden gehouden. Ook in sommige seizoenen is de kans op een besmetting groter.

Welke symptomen zijn kenmerkend voor Japanse encefalitis?

Lang niet alle infecties met Japanse encefalitis, leiden tot ziekteverschijnselen. De symptomen zijn meestal griepachtig: koorts, maagdarmstoornissen en hoofdpijn zijn veelgehoorde klachten. De ziekte kan echter ook ernstiger verlopen, waarbij vaak sprake is van een hersenontsteking. Tussen besmetting en eventuele ziekteverschijnselen zitten meestal vijf tot vijftien dagen.

Hoe kunt u een besmetting met Japanse encefalitis oplopen?

Japanse encefalitis wordt verspreid door de beten van een specifieke muggensoort: de Culexmug. Deze mug broedt in de rijstvelden van Zuid-Oost Azië en is ‘s avonds en ‘s nachts actief. Overigens komt deze mug niet het hele jaar voor. In landen met een gematigd klimaat is de mug alleen in de zomermaanden actief.
Een beet van de Culexmug leidt zeer zelden tot een besmetting met Japanse encefalitis. Als u eenmaal besmet bent, dan is er geen specifieke behandeling mogelijk om het virus te bestrijden. Wel kunnen de symptomen bestreden worden.

Bestaat er een vaccin tegen Japanse encefalitis?

Ja, u kunt worden gevaccineerd tegen Japanse encefalitis. In veel gevallen zal dit vaccin echter niet worden geadviseerd omdat de kans op besmetting erg klein is. U heeft in totaal twee injecties nodig voor een maximale bescherming. Indien u langer dan 13 maanden gaat verblijven is ook een 3e injectie noodzakelijk. Lees meer over de vaccinatie tegen Japanse encefalitis.
Het is verder belangrijk u goed tegen muggen te beschermen. Draag bedekkende kleding en bescherm onbedekte lichaamsdelen met insectenwerende middelen. Middelen met DEET zijn het meest effectief. Gebruik een muskietennet, liefst geïmpregneerd, om onder te slapen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Japanse encefalitis? Lees dan onze informatie over de vaccinatie tegen Japanse encefalitis

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt