De Japanse encefalitis-vaccinatie

De Japanse encefalitis vaccinatie beschermt u tegen het flavivirus dat een ontsteking van de hersenen (encefalitis) kan veroorzaken. Voor een volledige bescherming heeft u twee injecties tegen de ziekte nodig. De tweede Japanse encefalitis vaccinatie volgt meestal vier weken na de eerste. Met deze twee injecties bent u één jaar beschermd. Indien u na één jaar een derde vaccinatie haalt, is de beschermingsduur van de Japanse encefalitis vaccinatie minimaal drie jaar. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een vaccinatie tegen Japanse encefalitis nodig heeft.

Voor welke landen wordt de Japanse encefalitis vaccinatie geadviseerd?

De Japanse encefalitis vaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u (beroepshalve) langer dan drie maanden in een risicogebied verblijft. Japanse encefalitis komt voor in ChinaIndiaPakistan en Zuidoost-Azië. Ook in kleine delen van Rusland en Australië loopt u risico op deze ziekte. Ook als u tot één van de risicogroepen behoort, kan de Japanse encefalitis vaccinatie geadviseerd worden.

Hoe werkt de Japanse encefalitis vaccinatie?

De Japanse encefalitis vaccinatie bevat gedode virusdeeltjes van het flavivirus dat de ziekte veroorzaakt. Na de injecties met het vaccin gaat uw lichaam antistoffen aanmaken tegen Japanse encefalitis. Als u na vaccinatie in aanraking komt met het levende virus, kan uw lichaam deze ziekteverwekkers effectief bestrijden. U kunt de vaccinatie tegen Japanse encefalitis het beste minimaal zes weken voor de dag van vertrek laten zetten. Een week na de 2e vaccinatie heeft 97% van de gevaccineerden een antistoftiter die als beschermend wordt beschouwd. De beschermingsduur is nog niet bekend, maar is waarschijnlijk 2 jaar

Heeft de Japanse encefalitis vaccinatie bijwerkingen?

De Japanse encefalitis vaccinatie is veilig en heeft relatief weinig bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin uitsluitend gedode virusdeeltjes bevat. Toch kunnen er bijwerkingen optreden na het toedienen van het vaccin.  Meestal zijn deze mild van aard. De bijwerkingen zijn vaak lokale verschijnselen zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Ook licht griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn kunnen voorkomen. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast een vaccinatie tegen Japanse encefalitis worden voor veel bestemmingen ook vaak andere vaccinaties geadviseerd. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken