Mazelen

Mazelen is een van de meest besmettelijke infectieziektes die er bestaan. Het mazelenvirus is de veroorzaker van deze bekende kinderziekte, die overigens ook volwassenen kan treffen. Mazelen komt overal ter wereld voor en treedt meestal op in epidemieën. In gebieden waar een gebrek is aan gezondheidszorg (bijvoorbeeld door oorlog of natuurrampen) is mazelen één van de belangrijkste doodsoorzaken onder jonge kinderen (onder de vijf jaar). In Nederland is een besmetting met mazelen zelden dodelijk, maar er kunnen in sommige gevallen wel ernstige complicaties optreden.

Welke symptomen zijn kenmerkend voor mazelen?

De eerste symptomen van mazelen zijn verkoudheid, rode ogen en (hoge) koorts. Omdat dit vrij algemene ziekteverschijnselen zijn, wordt lang niet altijd de relatie met mazelen gelegd. Ongeveer tien dagen na de besmetting, doen de eerste symptomen van mazelen zich voor. Zo’n twee tot vier dagen daarna komen de bekende vlekjes op de huid tevoorschijn. In circa 1-5 procent van de gevallen treedt een longonsteking op. Bij circa 1 op de 1000 mensen verloopt de ziekte zeer ernstig; zij ontwikkelen een hersenontsteking.

Hoe loopt u een besmetting met mazelen op?

Mazelen wordt van mens op mens verspreid. Besmetting vindt plaats doordat besmette personen het virus uitademen of verspreiden als zij niezen en hoesten. Het mazelenvirus kan zich over grote afstanden verspreiden. Vooral jonge kinderen, volwassenen en mensen met een verminderde afweer lopen een groter risico op een heftig ziekteverloop. Kinderen op de basisschoolleeftijd zijn het minst vatbaar voor besmetting. Iemand met de mazelen is vier dagen vóór en vier dagen na het verschijnen van de karakteristieke vlekjes besmettelijk voor zijn of haar omgeving.
Er is geen behandeling mogelijk tegen mazelen. Het enige dat bestreden kan worden, zijn de symptomen die mazelen met zich meebrengt. Alhoewel de hevigheid van de ziekteverschijnselen dus enigszins kan worden beïnvloed, moeten mensen de ziekte gewoon doormaken. Als u de mazelen eenmaal heeft gehad, bent u de rest van uw leven imuun tegen het virus.

Mazelen voorkomen met de BMR-vaccinatie

De BMR-vaccinatie geeft een levenslange bescherming tegen bof, mazelen en rodehond. Bent u vóór 1965 geboren? Dan heeft u waarschijnlijk al een keer mazelen doorgemaakt. U hoeft dan géén BMR-vaccinatie te halen. Bent u tussen 1965 en 1975 geboren? Dan loopt u een verhoogd risico op mazelen. Een BMR-vaccinatie zal meestal geadviseerd worden als u naar een risicogebied reist. Als u na 1975 geboren bent, heeft u de BMR-inenting zeer waarschijnlijk al via het Rijksvaccinatieprogramma gehad. U hoeft de vaccinatie dan niet nogmaals te halen als u op reis gaat. Lees meer over de BMR-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over mazelen? Lees dan onze informatie over de BMR-vaccinatie
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt