Pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën die bij veel mensen voorkomen in neus en keel zonder klachten te veroorzaken (asymptomatisch dragerschap). Er zijn ook veel verschillende typen pneumokokken bacteriën, die in wisselende mate ziekte veroorzaken. Onder bepaalde omstandigheden neemt de kans op ziekte door pneumokokken toe. Ziekte ontstaat het vaakst door (één van) de volgende omstandigheden:
- Tijdens/na virale infecties van de luchtwegen (bijvoorbeeld griep, verkoudheid)
- Het opdoen van een nieuw type pneumokok (die ziekmakender is)
- Bij een verzwakte of verminderde afweer, bijvoorbeeld door afweer-onderdrukkende medicijnen of aandoeningen van het immuunsysteem.

Hoe raakt met besmet met pneumokokken?

Besmetting met (een nieuw type) pneumokok gaat vooral via het inademen van kleine druppeltjes met bacteriën in de lucht. Deze worden verspreid als besmette mensen hoesten of niezen.


Welke ziektebeelden kunnen pneumokokken veroorzaken?

Het kan relatief milde luchtweginfecties veroorzaken zoals oorontsteking en voorhoofdsholteontsteking. Maar ook ernstige ziektebeelden zoals longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Van de ouderen die met ernstige pneumokokkenziekte in het ziekenhuis worden opgenomen, overlijdt ongeveer 15%.

Wie lopen het meeste risico op ernstige ziekte door pneumokokken?

Vooral kinderen, ouderen (vanaf 60 jaar) en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem zijn vatbaar voor ziekte door pneumokokken. In Nederland wordt vaccinatie tegen pneumokokken al enige tijd aangeboden voor mensen uit medische risicogroepen en jonge kinderen (sinds 2006 in RVP). De gezondheidsraad heeft in 2018 de overheid geadviseerd ouderen vanaf 60 jaar ook vaccinatie aan te bieden. In veel EU-landen gebeurde dit al. Vanaf najaar 2020 worden de eerste leeftijdsgroepen hiervoor opgeroepen. Lees hier meer over de pneumokokken vaccinatie.

Vaccinatie tegen pneumokokken

Er bestaan verschillende vaccins tegen pneumokokken. Thuisvaccinatie biedt het vaccin aan wat bescherming biedt tegen de meeste typen pneumokokken, namelijk 23. Deze 23 typen veroorzaken samen 90% van de ernstige pneumokokkeninfecties. Dit is ook het vaccin wat de overheid aanbiedt aan ouderen vanaf 2020.

Meer informatie 

Wilt u meer weten over de pneumokokkenvaccinatie? Lees dan onze informatie over de pneumokokken vaccinatie.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
Direct een afspraak maken

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies