Polio

Polio (myelitis) is een ernstige en besmettelijke infectieziekte, veroorzaakt door het poliovirus. De ziekte wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Besmetting met poliomyelitis kan een dodelijke afloop hebben. Polio is in veel landen uitgeroeid vanwege diverse vaccinatieprogramma’s. In Afrika en Azië komt de ziekte echter nog steeds voor. In Syrië is er momenteel een polio-uitbraak gaande.

Wat zijn de symptomen van polio?

In de meeste gevallen (90 tot 95 procent) leidt een polio-infectie niet tot ziekteverschijnselen. In gevallen waar dat wel het geval is, zijn griepachtige verschijnselen de eerste symptomen. Deze beginnen ongeveer één tot twee weken na besmetting met poliomyelitis. In zeldzame gevallen komen andere symptomen zoals hoofdpijn, braken en spierpijn voor. 

Hoe loopt u een besmetting met polio op?

Besmetting met poliomyelitis gebeurt van mens op mens. Het virus bevindt zich in de keel van besmette personen. Polio wordt overgedragen via hoesten en ontlasting. Via de ontlasting kan het in het drinkwater komen. Het poliovirus kan buiten het lichaam prima overleven. Daardoor vormen slechte hygiënische omstandigheden in landen waar de ziekte vaker voorkomt ook een besmettingsrisico. Het virus kan zich onder meer in voedsel en drinkwater bevinden. 
 
In veel gevallen kent polio een mild ziekteverloop. Eén op de honderd tot tweehonderd polio-patiënten krijgt echter verlammingsverschijnselen die meestal blijvend zijn. Als iemand eenmaal besmet is met polio, is behandeling tegen het virus onmogelijk. Wel kunnen de symptomen bestreden worden. 

Polio voorkomen met de DTP-vaccinatie

De meeste Nederlanders zijn als kind gevaccineerd tegen polio met de DTP-vaccinatie. Het vaccin zit sinds 1957 in het [Rijksvaccinatieprogramma]. De DTP-vaccinatie heeft een beschermingsduur van tien jaar. Als u meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen wanneer u naar Afrika of Azië reist. Deze vaccinatie is eenmalig en beschermt u gedurende tien jaar tegen poliomyelitis. Indien u niet eerder bent gevaccineerd met DTP heeft u een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn. Lees meer over de DTP-vaccinatie.

Meer informatie over polio

Wilt u meer informatie over polio? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
Wilt u nog meer weten over polio of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies