Polio

Polio (-myelitis) is een ernstige en besmettelijke infectieziekte, veroorzaakt door het poliovirus. De ziekte wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Besmetting met poliomyelitis kan een dodelijke afloop hebben. Polio is in veel landen uitgeroeid vanwege diverse vaccinatieprogramma’s. In Afrika en Azië komt de ziekte echter nog steeds voor.

In een aantal landen, vooral in Azië, is momenteel een epidemie van polio, waardoor een vaccinatie in sommige gevallen verplicht is.

Polio

Wat zijn de symptomen van polio?

In de meeste gevallen (90 tot 95 procent) leidt een polio-infectie niet tot ziekteverschijnselen. In gevallen waar dat wel het geval is, zijn griepachtige verschijnselen de eerste symptomen. Deze beginnen ongeveer één tot twee weken na besmetting met poliomyelitis. In zeldzame gevallen komen andere symptomen zoals hoofdpijn, braken en spierpijn voor. In veel gevallen kent polio dus een mild ziekteverloop. Eén op de honderd tot tweehonderd polio-patiënten krijgt echter verlammingsverschijnselen die meestal blijvend zijn. Als iemand eenmaal besmet is met polio, is behandeling tegen het virus onmogelijk. Wel kunnen de symptomen bestreden worden.

Hoe loopt u een besmetting met polio op?

Besmetting met poliomyelitis gebeurt van mens op mens. Het virus bevindt zich in de keel van besmette personen. Polio wordt overgedragen via hoesten en ontlasting. Via de ontlasting kan het in het drinkwater komen. Het poliovirus kan buiten het lichaam prima overleven. Daardoor vormen slechte hygiënische omstandigheden in landen waar de ziekte vaker voorkomt ook een besmettingsrisico. Het virus kan zich onder meer in voedsel en drinkwater bevinden.

Polio voorkomen met de DTP-vaccinatie

De meeste Nederlanders geboren na 1950 zijn als kind meermaals gevaccineerd tegen polio vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De DTP-vaccinatie heeft een beschermingsduur van tien jaar. Als u meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen wanneer u naar Afrika of Azië reist. Deze vaccinatie is eenmalig en beschermt u gedurende tien jaar tegen poliomyelitis. Indien u niet eerder bent gevaccineerd met DTP heeft u een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn. Lees meer over de DTP-vaccinatie.

Verplichte vaccinatie

In een aantal landen, vooral in Azië, is momenteel een epidemie van polio. Wanneer u langer dan 4 weken in zo’n land verblijft, dient u een vaccinatiebewijs te kunnen laten zien waarin staat dat de vaccinatie bij vertrek uit het land van bestemming niet ouder is dan 12 maanden. Dit geldt ook voor kinderen. Het kan dus zijn dat u een ‘extra’ DTP-vaccinatie moet halen, ook al is de vorige nog geen 10 jaar geleden gezet.
Voor welke landen dit precies geldt is wisselend. Bij uw aanmelding letten onze gespecialiseerde artsen hierop die deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Lees onze informatie over de DTP-vaccinatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt