Polio

Polio (-myelitis) is een ernstige en besmettelijke infectieziekte, veroorzaakt door het poliovirus. De ziekte wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Besmetting met poliomyelitis kan een dodelijke afloop hebben. Polio is in veel landen uitgeroeid vanwege diverse vaccinatieprogramma’s. In Afrika en Azië komt de ziekte echter nog steeds voor. In een aantal landen, vooral in Azië, is momenteel een epidemie van polio, waardoor een vaccinatie in sommige gevallen verplicht is.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Wat zijn de symptomen van polio?

In de meeste gevallen (90 tot 95 procent) leidt een polio-infectie niet tot ziekteverschijnselen. In gevallen waar dat wel het geval is, zijn griepachtige verschijnselen de eerste symptomen. Deze beginnen ongeveer één tot twee weken na besmetting met poliomyelitis. In zeldzame gevallen komen andere symptomen zoals hoofdpijn, braken en spierpijn voor. In veel gevallen kent polio dus een mild ziekteverloop. Eén op de honderd tot tweehonderd polio-patiënten krijgt echter verlammingsverschijnselen die meestal blijvend zijn. Als iemand eenmaal besmet is met polio, is behandeling tegen het virus onmogelijk. Wel kunnen de symptomen bestreden worden.

Hoe loopt u een besmetting met polio op?

Besmetting met poliomyelitis gebeurt van mens op mens. Het virus bevindt zich in de keel van besmette personen. Polio wordt overgedragen via hoesten en ontlasting. Via de ontlasting kan het in het drinkwater komen. Het poliovirus kan buiten het lichaam prima overleven. Daardoor vormen slechte hygiënische omstandigheden in landen waar de ziekte vaker voorkomt ook een besmettingsrisico. Het virus kan zich onder meer in voedsel en drinkwater bevinden.

Polio voorkomen met de DTP-vaccinatie

De meeste Nederlanders geboren na 1950 zijn als kind meermaals gevaccineerd tegen polio vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De DTP-vaccinatie heeft een beschermingsduur van tien jaar. Als u meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen wanneer u naar Afrika of Azië reist. Deze vaccinatie is eenmalig en beschermt u gedurende tien jaar tegen poliomyelitis. Indien u niet eerder bent gevaccineerd met DTP heeft u een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn. Lees meer over de DTP-vaccinatie.

Verplichte vaccinatie

In een aantal landen, vooral in Azië, is momenteel een epidemie van polio. Wanneer u langer dan 4 weken in zo’n land verblijft, dient u een vaccinatiebewijs te kunnen laten zien waarin staat dat de vaccinatie bij vertrek uit het land van bestemming niet ouder is dan 12 maanden. Dit geldt ook voor kinderen. Het kan dus zijn dat u een ‘extra’ DTP-vaccinatie moet halen, ook al is de vorige nog geen 10 jaar geleden gezet.
Voor welke landen dit precies geldt is wisselend. Bij uw aanmelding letten onze gespecialiseerde artsen hierop die deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Lees onze informatie over de DTP-vaccinatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken
Onze werkwijze
1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.