Rodehond

Rodehond is een zeer besmettelijke infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door het rubellavirus, dat alleen bij mensen voorkomt. Iemand met rodehond steekt gemiddeld zeven tot acht andere mensen aan. Wanneer een zwangere vrouw rodehond doormaakt kan dit een spontane miskraam of zeer ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken. Ontwikkelde landen hebben vaak vaccinatieprogramma’s tegen onder meer rodehond waardoor de kans op besmetting met het virus in deze landen relatief laag ligt.

Wat zijn de symptomen van rodehond?

De eerste symptomen van rodehond zijn hangerigheid, opgezette en gevoelige lymfeklieren en verhoging. Tussen de besmetting en het zichtbaar worden van de eerste ziekteverschijnselen liggen meestal tussen de twaalf en 23 dagen.

Hoe raakt men besmet met rodehond?

Rodehond wordt alleen van mens op mens verspreid. Het virus wordt overgedragen via niezen, hoesten en direct contact. De helft van de rodehond-infecties verloopt ongemerkt; men krijgt geen ziekteverschijnselen of de typerende rozerode huiduitslag.

Mensen die wel symptomen van rodehond vertonen, krijgen al vrij snel na de besmetting rozerode huiduitslag in het gezicht. Vervolgens verspreidt de huiduitslag zich snel naar de romp, en binnen ongeveer 2 dagen ook naar armen en benen. Meestal verloopt de ziekte zonder ernstige complicaties en geneest men vanzelf. Er is geen specifiek geneesmiddel voorhanden om rodehond tegen te gaan. Wel kunnen de symptomen wat verlicht worden. Mensen met rodehond zijn ongeveer 10 dagen voor en twee weken na het optreden van de rozerode huiduitslag besmettelijk voor hun omgeving. Iemand die eenmaal rodehond heeft doorgemaakt, is levenslang tegen het virus beschermd.

Rodehond voorkomen met de BMR-vaccinatie

De meeste Nederlanders zijn als kind tegen rodehond ingeënt met de BMR-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. Vooral mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, komen vaak in aanmerking voor de BMR-vaccinatie omdat zij als kind niet zijn gevaccineerd. De BMR-vaccinatie geeft een levenslange bescherming tegen bof, mazelen en rodehond. Lees meer over de BMR-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over rodehond? Lees dan onze informatie over de BMR-vaccinatie
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt