Tetanus

Tetanus is een ernstige en besmettelijke infectieziekte. De veroorzaker is de tetanusbacterie (Clostridium tetani). De gifstoffen van deze bacterie veroorzaken de symptomen van tetanus. Zonder behandeling kan tetanus dodelijk zijn. Tetanus komt wereldwijd voor. Veel tetanusbesmettingen vinden in India plaats, maar ook in Indonesië, Nepal en Brazilië loopt men een wat hoger besmettingsrisico.

Wat zijn de symptomen van tetanus?

De eerste symptomen van tetanus zijn meestal rusteloosheid, hoofdpijn en geprikkeldheid. Er zitten meestal tussen de zes en vijftien dagen tussen het moment van besmetting en de eerste ziekteverschijnselen.

Hoe kan men besmet raken met tetanus?

Tetanus kan niet van mens op mens worden overgedragen. Wel kan een beet van een besmet dier leiden tot een tetanusbesmetting bij mensen. Meestal worden mensen echter besmet als zij een open wond hebben waar straatvuil, stof, (paarden)mest of aarde in kan komen. Ook een klein wondje kan al voldoende zijn om besmet te raken met tetanus.
 
Na de eerste symptomen krijgt men vaak last van moeilijk slikken, kaakkramp. Ook kunnen de nek- en buikspieren stijf worden. Er kan ook koorts optreden. De behandeling van een tetanusinfectie bestaat meestal uit het reinigen en behandelen van de wond. Ook wordt vaak een vaccinatie met antistoffen toegediend om de gifstoffen van de tetanusbacterie onschadelijk te maken. Daarnaast worden de symptomen behandeld met onder meer pijnbestrijding, spierverslappers, slaapmiddelen en beademing. Indien u een verwonding heeft opgelopen is het belangrijk om de wond goed te (laten) reinigen. Een arts beoordeeld of u eventueel een anti-tetanus of tetanusinjectie nodig heeft.

Tetanus voorkomen met de DTP-vaccinatie

De meeste Nederlanders zijn als kind gevaccineerd tegen tetanus met de DTP-vaccinatie. Het vaccin zit sinds 1957 in het Rijksvaccinatieprogramma. De DTP-vaccinatie heeft een beschermingsduur van tien jaar. Als u meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen wanneer u naar niet-westerse landen reist of aan een mogelijk besmettingsgevaar hebt blootgestaan. Deze vaccinatie is eenmalig en beschermt u wederom tien jaar tegen tetanus. Indien u niet eerder bent gevaccineerd met DTP heeft u een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn. Lees meer over de DTP-vaccinatie.

Meer informatie over tetanus

Wilt u meer informatie over tetanus? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
Wilt u nog meer weten over tetanus of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies