West Nile virus

Het West Nile virus is een infectieziekte die tot griepachtige klachten kan leiden, maar in ernstige gevallen ook kan leiden tot hersenontsteking (encefalitis) en hersenvliesontsteking (meningitis). De ziekte komt met name in de mediterrane regio’s, Zuid- en Oost-Europa, West-Azië, Noord-Amerika en Zuid-Afrika voor, maar verspreidt zich relatief snel naar andere gebieden zoals Rusland.

West Nile virus: wat zijn de symptomen?

Ongeveer tachtig procent van de besmette personen vertoont geen symptomen. Bij twintig procent van de geïnfecteerden komen milde griepachtige verschijnselen voor. In ernstige (maar zeldzame) gevallen kan het West Nile virus een hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaken. De periode tussen besmetting en de eerste (eventuele) ziekteverschijnselen bedraagt ongeveer drie tot vijftien dagen.

Hoe raakt men besmet met het West Nile virus?

Mensen kunnen een infectie met het West Nile virus oplopen via een beet van een besmette Aedes of Culex mug. Deze muggen raken besmet doordat zij zich voeden met het bloed van besmette vogels. Als de mug vervolgens een mens of ander zoogdier bijt, verspreidt het West Nile virus zich verder. Als u besmet bent met het West Nile virus, bestaat de behandeling meestal uit het onderdrukken van de symptomen.

Bestaat er een vaccinatie tegen het West Nile virus?

Nee, er is op dit moment nog geen effectieve vaccinatie tegen het West Nile Virus beschikbaar. Daarom is het belangrijk om besmetting met het West Nile virus te voorkomen. U moet voorkomen dat besmette muggen u kunnen steken. Dat kan door het dragen van bedekkende kleding. De onbedekte huid moet u insmeren met een mugwerend middel dat DEET bevat. Daarnaast is het raadzaam om onder een muskietennet te slapen.
Wilt u meer weten over andere infectieziekten? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
Reist u naar een gebied waar het West Nile virus voorkomt? Dan is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen tegen een besmetting met het virus te nemen. Overigens is de kans groot dat u ook andere gezondheidsrisico’s loopt op uw bestemming. Tegen veel van deze ziektes kunt u zich laten vaccineren. Dit kan u een hoop ellende besparen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken
Onze unieke werkwijze
1
Maak uw account aan

Maak een account aan op onze website.

2
Uw reisgegevens

Reisgegevens

3
Persoonsgegevens

Vul uw persoonsgegevens in

4
Uw afspraak maken

Plan uw afspraak bij u thuis (of op uw werk) of op één van onze locaties

5
Gezondheidsverklaring

Vul uw gezondheidsverklaring in

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt