Engelse farmaceut wil malariavaccin in 2015 op de markt brengen

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
01-11-2013

ENGELAND – RTS,S, zo heet het vaccin tegen malaria waar medicijnfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) de afgelopen dertig jaar aan heeft gewerkt. De Engelse farmaceut presenteerde onlangs de resultaten van diverse tests naar de werking van het malariavaccin in Zuid-Afrika. Daaruit blijkt dat het vaccin het aantal ziektegevallen onder Afrikaanse baby’s fors verlaagt. Als het aan GSK ligt, wordt het malariavaccin al in 2015 op de markt gebracht. Dat meldt The Guardian.

Volgens de onderzoeken van GSK halveert het malariavaccin het aantal ziektegevallen onder baby’s tussen de vijf en zeven maanden. Bij baby’s tussen de zes en twaalf weken gaat het om een vermindering van een kwart. Hoewel deze resultaten natuurlijk veelbelovend zijn en de farmaceut voornemens is om het vaccin al in 2015 op de markt te brengen, moet er nog veel gebeuren.

Reden genoeg om gebruik aan te bevelen

Zo moet GSK een licentie aanvragen bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Maar het vaccin én de werkzaamheid moeten ook nog door diverse commissies beoordeeld en onderzocht worden. In het artikel in The Guardian is te lezen dat de werkzaamheid van het malariavaccin na 18 maanden afneemt. Hoewel het vaccin op dat gebied nog zeker verbeterd moet worden, is GSK van mening dat er vanaf 2015 al een indrukwekkend aantal ziektegevallen voorkomen kan worden. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangegeven dat, als het vaccin goedgekeurd wordt door het EMA, dat reden genoeg is om het gebruik aan te bevelen.

Malariavaccin alleen voor bevolking ‘malariagebieden’

GSK heeft de afgelopen dertig jaar 258 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van het malariavaccin. De farmaceut verwacht dat daar de komende periode nog 192 miljoen euro bijkomt. Het vaccin zou dan klaar zijn voor de ‘markt’. Met die markt wordt de bevolking van gebieden bedoeld waar malaria veel voorkomt. Of en wanneer het vaccin voor reizigers beschikbaar wordt gesteld, is nog niet bekend.

Lees meer over malaria en de symptomen van de infectieziekte.