Malaria Symptomen

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Malaria: wat is het?

Malaria is een infectieziekte, die verspreid wordt door steekmuggen in (sub)tropische gebieden. Na een beet van een geïnfecteerde mug, komen de parasieten in het lichaam terecht. Malaria kan de dood tot gevolg hebben. Er is helaas nog geen malaria vaccinatie beschikbaar. Gebruik daarom malaria pillen indien aanbevolen en neem mugwerende maatregelenBekijk de malaria gebieden

Malaria symptomen: wanneer beginnen ze?

Bij het oplopen van malaria tropica (de gevaarlijkste en dodelijke variant) kan dit al binnen 48 uur dodelijk zijn. Bij overige varianten van malaria starten de malaria symptomen ongeveer tussen 10 dagen en 6 weken na de beet.

 

Malaria symptomen

Er zijn vier varianten van malaria die u kunt oplopen. Zoals gezegd kan malaria tropica binnen 48 uur dodelijk zijn. De andere drie varianten kennen een minder ernstig ziekteverloop. Meestal bestaan de malaria symptomen uit aanvallen van vier tot acht uur, die iedere paar dagen terugkomen. De belangrijkste malaria symptomen:

 • Hoge koorts
 • Koude rillingen
 • Hevig zweten
 • Bloedarmoede
 • Verwardheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Gewrichtspijn/spierpijn
 • Misselijkheid/braken
 • Diarree
 • Geelzucht
 • Stuiptrekkingen (bij kinderen)
 • Coma

Ernstig verloop malaria symptomen

Bepaalde groepen reizigers lopen een groter risico op een ernstiger verloop van malaria:

Malaria symptomen: behandeling

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk naar een arts gaat, wanneer u malaria symptomen krijgt. Een snelle behandeling is nodig, omdat malaria dodelijk kan zijn. Nadat de aanwezigheid van de parasieten in uw bloed is aangetoond, start de behandeling met medicijnen die de parasieten doden. Indien u tijdig de juiste hulp krijgt, is malaria goed te behandelen.

We raden u aan om malaria te voorkomen. Vraag voor uw reis persoonlijk advies aan over malaria op uw reisbestemming.

Onze unieke werkwijze

1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.