Malaria pillen

• Malaria profylaxe is de verzamelnaam voor malariapillen die u als reiziger inneemt om besmetting met malaria te voorkomen in hoog risicogebieden. Meestal beschermen de malaria pillen zéér goed, zeker in combinatie met muggenwerende maatregelen. Er blijft een hele kleine kans dat u toch malaria krijgt. Dankzij de malaria pillen duurt het langer voor er gevaarlijke complicaties optreden en is er meer tijd om een goede medische behandeling te starten. Het is wel noodzakelijk dat u zowel tijdens als na de reis de malaria pillen trouw inneemt.

• Er bestaat tevens een noodbehandelingvoor malaria. Dit is een kuur van 3 dagen die u meeneemt als u naar een gebied reist met een middelmatig risico op malaria. U gebruikt deze pillen alleen als u griepachtige klachten/koorts krijgt op reis en niet binnen 24 uur bij een arts kunt zijn om op malaria te laten testen. Of wanneer de arts in het buitenland malaria heeft aangetoond in uw bloed. Sommige reizigers hebben een verhoogd risico op het doormaken van een ernstige infectie wanneer ze malaria oplopen, bijvoorbeeld jonge kinderen (< 5 jaar), zwangere vrouwen, reizigers zonder milt en mensen met HIV. Voor hen adviseren we in deze gebieden geen noodbehandeling, maar het preventief gebruik van malariapillen (profylaxe).
Welk soort pillen u krijgt voorgeschreven, hangt af van:
• welk malariagebied u bezoekt;
• de verblijfsduur;
• uw gezondheidstoestand;
• eventuele andere medicijnen die u gebruikt

Verschillende soorten malaria pillen

Onze arts schrijft afhankelijk van bovenstaande factoren de meest geschikte malaria pillen voor. Dit kunnen zijn:
• Malarone malaria pillen
• Lariam malaria pillen
• Doxycycline malaria pillen

Kinderen en malaria pillen

Niet alle malaria pillen zijn geschikt voor kleine kinderen. Eventueel kunt u een tablet kort voor inname verpulveren in een beetje drinken of hapje voedsel (bijv. vla, yoghurt, of appelmoes). Houd malariatabletten buiten bereik van kleine kinderen. Onze arts geeft u persoonlijk advies over kinderen en malaria pillen.

Zwangerschap en malaria pillen

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstige malaria te krijgen; goede bescherming tegen malaria is dus belangrijk. Lariam is gedurende de gehele zwangerschap veilig. Doxycycline en Malarone mogen tijdens zwangerschap en borstvoeding niet worden gebruikt. Onze arts geeft u persoonlijk advies over zwangerschap en malaria pillen.

Kosten malaria pillen

U betaalt aan ons consultkosten en receptkosten (per persoon). Wij berekenen alleen de standaard-kosten, net als bijvoorbeeld de andere vaccinatiecentra. De kosten voor de tabletten zelf zal de apotheker bij u in rekening brengen. Of u recht heeft op een vergoeding van de gemaakte kosten hangt af van uw zorgverzekeraar en polis. Bekijk hier onze tarieven.

Onze unieke werkwijze
1
Maak uw account aan

Maak een account aan op onze website.

2
Reisverklaring

Vul uw reisverklaring in

3
Persoonsgegevens

Vul uw persoonsgegevens in

4
Gezondheidsverklaring

Vul uw gezondheidsverklaring in

5
Uw afspraak maken

Plan uw afspraak bij u thuis of op één van onze locaties