Opnieuw forse stijging van malaria in Venezuela

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
24-01-2014

VENEZUELA – In Venezuela is het aantal malariagevallen in 2013 opnieuw fors gestegen. Nog nooit eerder kwam de infectieziekte zoveel voor in het Zuid-Amerikaanse land. Dat meldt het internationale persbureau IPS.

Venezuela is één van de weinige landen waar het aantal malariagevallen toeneemt. In 2013 werden maar liefst 76.621 infecties geregistreerd. Dat is een stijging met de helft ten opzichte van het voorgaande jaar.

Veel illegale mijnwerkers met malaria

De meeste meldingen van malaria komen uit de deelstaat Bolívar. Daar werken veel illegale mijnwerkers die nauwelijks gebruik maken van de gezondheidszorg. De zones waar de mijnwerkers actief zijn, zijn slecht bereikbaar. Dat maakt de bestrijding van de infectieziekte moeilijk. De mijnwerkers trekken bovendien vaak naar verschillende gebieden in Venezuela. “De kans bestaat dat via deze gevallen de ziekte opnieuw gebieden bereikt waar malaria al meer dan vijftig jaar niet voorkomt”, is in het artikel te lezen. Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Toename van dengue in Venezuela

Ook dengue, oftewel knokkelkoorts, neemt toe in Venezuela. Deze infectieziekte wordt eveneens overgedragen door muggen. Het aantal meldingen van dengue steeg in 2013 naar 63.726, een toename van maar liefst 36 procent ten opzichte van 2012.

Vaccinatieadvies Venezuela

Reizigers die van plan zijn om Venezuela te bezoeken, doen er verstandig aan om altijd een persoonlijk advies aan te vragen. De arts van Thuisvaccinatie.nl informeert u naast de benodigde vaccinaties ook goed over hoe u zichzelf het beste tegen muggenbeten kunt beschermen en besmetting met malaria en dengue kunt voorkomen. Let op: krijgt u tijdens of na uw reis in Venezuela koorts? Neem dan meteen contact op met een arts. Koorts is één van de eerste symptomen van zowel malaria als dengue.