Polio uitbraak Syrië mogelijk gevaar voor Europa

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
13-11-2013

SYRIË – De polio uitbraak die momenteel in Syrië heerst, kan een gevaar zijn voor Europa. Dat melden wetenschappers Martin Echner en Stefan Brockmann in het medische tijdschrift The Lancet. De Duitse onderzoekers waarschuwen dat er meer maatregelen genomen moeten worden om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Begin november bevestigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de polio uitbraak in Syrië. Bijna alle meldingen zijn afkomstig uit de provincie Deir al-Zor. De WHO vreest voor verdere verspreiding van de ziekte in de regio. Voor de burgeroorlog was namelijk negentig procent van de kinderen in Syrië ingeënt, tegenwoordig is dat nog geen zeventig procent. Geschat wordt dat alleen in Deir al-Zor al 65.000 kinderen wonen die extra kwetsbaar zijn voor polio.

Afvalwater vluchtelingen screenen

De WHO heeft een inentingscampagne in Syrië en verschillende buurlanden opgezet. Syrische vluchtelingen worden ingeënt met een sterker vaccin. Volgens de Duitse wetenschappers is dat niet genoeg. Het probleem ligt volgens hen vooral bij de vaccinatie tegen polio die in Europa wordt gebruikt. Dat vaccin beschermt mensen wel tegen het krijgen van de ziekte, maar niet geheel tegen infectie van polio. “Dit betekent dat mensen wel drager van polio kunnen zijn. Hoewel ze er dan niet ziek van worden, kunnen ze polio wel verder verspreiden.”
In het artikel in The Lancet stellen Eichner en Brockmann voor om de kwestie scherp in de gaten te houden. Zo is het volgens hen nodig om het afvalwater van gebieden waar veel Syrische vluchtelingen verblijven te screenen op polio.

Polio verspreidt zich makkelijk

Polio staat ook wel bekend als kinderverlamming. De virale infectie verspreidt zich makkelijk via voedsel en water dat besmet is met ontlasting. Datzelfde geldt voor besmette handen die in aanraking komen met de mond. Hoewel de meeste mensen die besmet raken met polio alleen last krijgen van griepachtige verschijnselen, kan de infectieziekte ook verlamming en zelfs de dood als gevolg hebben. Lees meer over polio en de vaccinatie tegen polio.

Lees ook het artikel ‘Polio emergence in Syria and Israel endangers Europe’ in The Lancet.