Vaccin tegen malaria lijkt stap dichterbij

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
30-08-2013

AMERIKA – Veelbelovend. Zo worden de resultaten van een kleinschalig Amerikaans onderzoek naar een vaccin tegen malaria genoemd. 57 testpersonen kregen een vaccin met een verzwakte vorm van malaria toegediend. Omdat de testgroep zo klein is, willen de onderzoekers nog niet van een doorbraak spreken. “Maar dit is wel de weg naar een effectief malariavaccin.” Dat meldt CNN.

Er wordt al tijden gezocht naar een vaccin tegen malaria, een ziekte die jaarlijks miljoenen mensen treft. De bevindingen van het Amerikaanse onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De testpersonen kregen een vaccin met een verzwakte vorm van malaria toegediend. In het vaccin zitten monsters van de parasiet die malaria veroorzaakt. Deze monsters werden vooraf verzwakt door bestraling en vervolgens ingevroren.

Middel goed te verdragen

Testpersonen die het vaccin kregen toegediend, blijken het middel goed te kunnen verdragen. Van de zes mensen die vijf doses van het vaccin kregen, raakte niemand besmet. Negen personen kregen vier doses. Van hen raakten drie besmet met malaria. Van de twaalf vrijwilligers die geen vaccin kregen, werden elf mensen 'ziek'. Slechts één van hen liep geen malaria op.

Binnen vier jaar op de markt

Het vaccin waarmee getest wordt, is geproduceerd door Sanaria Inc. Hoewel de onderzoekers denken dat het nog zeker acht tot tien jaar duurt voordat het vaccin verspreid kan worden, zegt het medische bedrijf het product binnen drie tot vier jaar op de markt te kunnen hebben.

Malariapillen nu beste bescherming

De resultaten van het Amerikaanse onderzoek mogen dan veelbelovend zijn, er is er nog een lange weg te gaan. Tot die tijd bieden malaria profylaxe de beste bescherming om malaria te voorkomen. Malaria profylaxe is de verzamelnaam voor de malariapillen die beschikbaar zijn. Daarnaast kunnen er diverse maatregelen getroffen worden om muggenbeten te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van bedekkende kleding en het gebruik van insect werende middelen met DEET.  

Zo snel mogelijk behandeld

Malaria is een tropische ziekte die wordt overgedragen door een steek van een vrouwtjesmug die met de parasiet besmet is. Symptomen, zoals koude rillingen en hoge koorts, treden vaak na acht tot tien dagen op. Malaria tropica, een levensgevaarlijke vorm van malaria, moet zo snel mogelijk behandeld worden. Gebeurt dit niet, dan kan de ziekte de dood als gevolg hebben. Lees meer over malaria.