Vaccinatie tegen mazelen eerder aan jonge kinderen geven

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
22-10-2013

AMERIKA – Jonge kinderen kunnen het mazelenvaccin het beste krijgen als zij tussen de twaalf en vijftien maanden zijn. Zijn ze tussen de zestien en 23 maanden, dan is de kans op bijwerkingen zoals koorts en insulten namelijk groter. Dat blijkt uit onderzoek van Kaiser. De Amerikaanse zorgorganisatie heeft de resultaten gepubliceerd in het vakblad JAMA Pediatrics.

Kaiser nam de medische gegevens van ruim 840.000 kinderen van 12 tot 23 maanden oud onder de loep. Zij kregen tussen januari 2011 en december 2011 het vaccin tegen mazelen. In Amerika wordt aangeraden om kinderen tussen de twaalf en vijftien maanden voor het eerst te laten inenten tegen mazelen. Uit het onderzoek blijkt echter dat maar liefst 85 procent van de kinderen pas gevaccineerd werd terwijl ze al negentien maanden waren. Volgens de Amerikaanse zorginstelling neemt de kans op bijwerkingen dan fors toe. Het risico op koorts en insulten zou bij kinderen van zestien tot 23 maanden zelfs met 87,5 procent stijgen.

Niet vaccineren is gevaarlijk

Hoewel Kaiser spreekt van een groter risico op bijwerkingen, is de kans dat het mazelenvaccin leidt tot insulten erg klein. Volgens de laatste cijfers gebeurt dat in Nederland bij één op de vijf- tot tienduizend kinderen. De kans op koorts is groter, maar deze koorts is vaak mild en duurt één tot twee dagen. Kinderen die niet gevaccineerd worden tegen mazelen, lopen daarentegen de kans om ernstig ziek te worden. Zo kunnen mazelen een hersenvliesontsteking tot gevolg hebben.

Mazelen nog steeds in Nederland

In Nederland is de vaccinatie tegen mazelen sinds 1976 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Werd de inenting eerst nog apart gegeven, tegenwoordig is deze onderdeel van de BMR-vaccinatie. Dankzij de opname van het mazelenvaccin is het aantal sterfgevallen en zieke kinderen sinds 1976 spectaculair gedaald. Toch komen mazelen nog steeds in ons land voor. Zo heerst er sinds mei 2013 een mazelenepidemie in de zogenoemde Bible Belt. In deze regio is de vaccinatiegraad vanwege geloofsovertuigingen laag.

Mazelen nog steeds een groot probleem

Mazelen zijn nog steeds een groot probleem in diverse gebieden over de hele wereld. Nederlanders die voor 1976 geboren zijn, worden dan ook geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen mazelen. Iedereen die tussen 1965 en 1975 geboren is, is bovendien extra vatbaar voor het virus. Zij zijn als kind maar weinig in aanraking gekomen met het virus en hun lichamen hebben dan ook geen antistoffen aangemaakt.