Bijwerkingen vaccinaties

Wie zich laat vaccineren, kan te maken krijgen met bijwerkingen van vaccinaties. Het is zelfs zo dat niet ernstige bijwerkingen relatief vaak voorkomen. Dit is absoluut geen reden om u zorgen te maken. Het gevaar van de bijwerkingen van inentingen is namelijk vele malen kleiner dan het gevaar van de infectieziekte zelf.
 
Maar wat zijn nou niet ernstige bijwerkingen en wat zijn ernstige bijwerkingen? Waar moet u op letten en wat kunt u zelf aan bepaalde bijwerkingen doen? Thuisvaccinatie.nl probeert al deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Wilt u meer informatie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
 

Wat verstaan we onder niet ernstige bijwerkingen van vaccinaties?

Bijwerkingen die niet ernstig zijn, treden soms op na vaccinaties. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de plek waar de vaccinatie is toegebracht gevoelig is of zelfs wat pijn doet. Ook kan er op de plek van de inenting roodheid of een zwelling ontstaan. Deze klachten nemen vaak snel weer af en zijn absoluut geen reden om u zorgen te maken.
 
Hoofdpijn, moeheid en lichte koorts tot 38,5 graden zijn ook niet ernstige bijwerkingen van inentingen. Deze klachten houden meestal 24 tot 48 uur aan. Daarnaast gebeurt het een enkele keer dat iemand na een vaccinatie flauwvalt. Dit is onschuldig. Valt iemand flauw? Leg hem of haar dan plat neer met de benen omhoog of het hoofd tussen de benen. Het is belangrijk om niet te snel op te staan. Vertrouwt u de situatie niet? Neem dan altijd contact op met een deskundige. 
 
Ook kinderen kunnen last krijgen van bijwerkingen van vaccinaties. Lees meer over de meestvoorkomende bijwerkingen van vaccinaties bij kinderen.
 

Wanneer is er sprake van ernstige bijwerkingen van vaccinaties?

Ernstige bijwerkingen komen maar zelden voor bij vaccinaties. Toch bestaat de kans dat er na de inenting een anafylactische reactie ontstaat: u bent allergisch voor het vaccin. Een anafylactische reactie begint vaak met een jeukend gevoel in de mond en later het hele lichaam. U kunt zich misselijk voelen, braken en diarree krijgen. Daarnaast ontstaat er vaak huiduitslag en voelt uw huid klam en warm.
 
Anafylaxie kan levensbedreigend zijn als de reactie ook optreedt in de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel. Uw tong en keel kunnen opzwellen, lippen worden blauw en ademhalen en spreken gaat moeizaam. Ook kunt u constant hoesten en een hese stem hebben. Een anafylactische reactie kan de bloeddruk laten dalen met bewusteloosheid als gevolg. Er is dan sprake van een anafylactische shock. Lees meer op de pagina ‘Wat te doen in het geval van ernstige bijwerkingen’.
 
Let op: een anafylactische reactie of shock zijn uiterst zeldzame bijwerkingen als gevolg van vaccinaties. Ernstige bijwerkingen treden vaak binnen enkele seconden tot 10 minuten na de vaccinatie op. De arts van Thuisvaccinatie.nl is dan nog bij u aanwezig.
 
Goed om te weten!
Alle vaccins die de artsen van Thuisvaccinatie.nl geven, vallen onder de wet- en regelgeving voor geneesmiddelen. Hier zijn strenge eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid aan verbonden. Onze vaccinaties kunnen dus zonder twijfel veilig genoemd worden.
 
Wilt u meer informatie over ons vaccinatieaanbod, reizigersziekten of een vaccinatieadvies voor uw reisbestemming? Bekijk dan onze gerelateerde artikelen.
 
 
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.
 
Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen.  Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
 

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies