Buiktyfus vaccinatie

De buiktyfus vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte buiktyfus. Met een enkele inenting bent u drie jaar beschermd tegen deze ziekte. Als alternatief zijn er ook capsules die u preventief kunt gebruiken tegen buiktyfus. Na inname van deze capsules bent u één jaar beschermd tegen buiktyfus. Vijfendertig tot zeventig procent van de mensen die de buiktyfus-vaccinatie krijgt toegediend, bouwt bescherming op tegen buiktyfus. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een buiktyfus-vaccinatie nodig heeft.

Voor welke landen wordt de buiktyfus vaccinatie geadviseerd?

De buiktyfus vaccinatie is in geen enkel land verplicht, en wordt vooral aanbevolen als men langere tijd in een risicogebied verblijft. Buiktyfus komt voor in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en Azië. In landen waar u een groot risico op buiktyfus loopt, wordt de buiktyfus vaccinatie geadviseerd bij een verblijf langer dan twee weken (sommige landen in Azië). Als het risico op het oplopen van buiktyfus iets minder groot is, krijgt u dit vaccinatie-advies alleen bij een verblijf langer dan drie maanden. Ook als u tot één van de risicogroepen behoort, kan de buiktyfus-vaccinatie geadviseerd worden.

Hoe werkt de buiktyfus vaccinatie?

De buiktyfus vaccinatie bevat dode (delen van) salmonella-bacteriën. De capsules tegen buiktyfus bevatten levende, maar verzwakte, ziektekiemen. Na toediening van de buiktyfus-vaccinatie (zowel via injectie als via capsules) gaat uw lichaam antistoffen tegen de salmonella bacterie aanmaken. Als u na vaccinatie in aanraking komt met levende salmonella bacteriën, dan kan uw lichaam deze meestal effectief bestrijden. Meestal, want de buiktyfus-vaccinatie heeft een beschermingsgraad van vijfendertig tot zeventig procent.

De buiktyfus vaccinatie met capsules moet minstens een week vóór vertrek afgerond zijn. De injectie tegen buiktyfus moet u minimaal twee weken van tevoren laten zetten.

Heeft de buiktyfus-vaccinatie bijwerkingen?

De buiktyfus vaccinatie kan bepaalde bijwerkingen geven. Meestal zijn deze mild van aard. De bijwerkingen zijn vaak lokale verschijnselen zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Ook licht griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn kunnen voorkomen. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast een buiktyfus-vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook vaak andere vaccinaties geadviseerd. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:

 
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.
 
Vaccinaties kunnen u een hoop problemen besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies