Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
12-06-2014

Hoewel het er op leek dat het poliovirus wereldwijd uitgeroeid kon worden, is er sinds 2013 weer een toename van het aantal besmettingen. Vanuit Pakistan, Syrië en Kameroen is het poliovirus zelfs recent verspreid naar andere landen. Daarom heeft de World Health Organization (WHO) het virus tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid verklaard. Dat meldt het LCR in een spoedbericht.

Naast besmettingen in Pakistan, Syrië en Kameroen, zijn er ook gevallen van polio vastgesteld in Afghanistan, Equatoriaal Guinee, Ethiopië, Irak, Israël, Somalië en Nigeria. Vanuit die zeven landen is het virus niet (recent) verspreid naar andere landen. Om verdere verspreiding van polio te voorkomen, verplicht de WHO reizigers het volgende:

Revaccineren verplicht

Voor reizigers die langer dan vier weken verblijven in Pakistan, Syrië of Kameroen, is revaccineren noodzakelijk. Dit moet op een zodanig tijdstip gebeuren, dat het vaccin is toegediend tussen de vier weken en twaalf maanden voordat de reiziger het desbetreffende land weer verlaat. Het bewijs van de vaccinatie moet op de 'Gele Koorts pagina' van het vaccinatieboekje gestempeld worden. Reizigers die niet kunnen aantonen dat zij de vaccinatie in bovenstaande periode hebben gehad, moeten ter plekke ingeënt worden voordat zij het land mogen verlaten!

Vaccinatie tegen polio aanbevolen

Voor de overige zeven landen geldt vooralsnog geen verscherpt vaccinatiebeleid, maar de inenting tegen polio wordt uiteraard wel aanbevolen. De meeste mensen die na 1950 geboren zijn hebben de vaccinatie tegen polio (DTP vaccinatie, beschermt ook tegen difterie en tetanus) als kind gehad. Toch is een herhalingsprik voor bepaalde bestemmingen nodig als de inenting langer dan tien jaar geleden gegeven is.

Zeer gevaarlijke infectie

Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, is een zeer gevaarlijke virale infectie. Het virus wordt overgedragen via besmet voedsel of drinkwater of via met ontlasting besmette handen. Polio kent ernstige symptomen die de dood tot gevolg kunnen hebben. Lees meer over polio.