Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
13-01-2014

ZANZIBAR – Het aantal malariagevallen op Zanzibar is in nog geen acht jaar tijd spectaculair gedaald. Had in 2005 maar liefst veertig procent van de bevolking van het eiland malaria, in 2013 was dit nog geen één procent. Zanzibar wil de infectieziekte in 2017 helemaal uitroeien. Dat meldt Trouw op haar website.

De spectaculaire daling van het aantal malariagevallen heeft verschillende redenen. De meest belangrijke is de gratis verspreiding van geïmpregneerde muskietennetten. Dit zijn netten waar een insectendodend middel op is aangebracht.  Vooral zwangere vrouwen en kinderen hebben hier baat bij. “Maar ook het gebruik van sprays in bijna alle huizen, bewustwordingscampagnes en een snellere diagnose die een snelle behandeling mogelijk maakt, hebben geholpen het aantal terug te dringen”, is te lezen in het artikel.

Malariamug steeds resistenter

Zanzibar wil dat malaria in 2017 helemaal verdwenen is van het eiland. Volgens Trouw betwijfelen wetenschappers sterk of die doelstelling behaald wordt. “Muggen die malaria overdragen worden steeds resistenter tegen insecticiden.” Ook bij de effectiviteit van de netten (long-lasting insecticide treated nets) die gebruikt worden zijn vraagtekens gezet. Volgens de wetenschappers is niet bewezen dat deze ook daadwerkelijk meerdere jaren bruikbaar zijn.

Levensgevaarlijke tropische ziekte

Malaria is een levensgevaarlijke tropische ziekte die opgelopen kan worden door een steek van een besmette vrouwtjes mug. Hoewel de bestrijding van malaria de afgelopen jaren flink verbeterd is, sterven er jaarlijks nog honderdduizenden mensen aan de infectieziekte. Volgens het World Malaria Report 2013 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raakten in 2012 maar liefst 207 miljoen mensen besmet met malaria. Voor 627.000 van hen had de infectieziekte een dodelijk afloop.

Malaria ook grote bedreiging voor reizigers

Ook voor reizigers is malaria één van de grootste gezondheidsbedreigingen. De infectieziekte komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden. Als iemand besmet is met malaria, doen de eerste symptomen zich vaak na acht tot tien dagen voor. Dit zijn meestal koude rillingen en koorts. Reizigers die tijdens of na hun vakantie koude rillingen of koorts krijgen, worden dan ook altijd geadviseerd om meteen contact op te nemen met een arts. Er is (nog) geen vaccinatie beschikbaar tegen malaria. Wel kunnen er malariapillen geslikt worden om besmetting te voorkomen.