Soa

Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. De term soa is een verzamelnaam voor diverse infectieziektes die u kunt oplopen door onveilig seksueel contact. Zo zijn hepatitis b en hiv/aids voorbeelden van ernstige soa’s. Tegen hepatitis b zijn veel mensen in Nederland ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma. Er is helaas nog geen vaccinatie tegen hiv/aids beschikbaar. Soa’s zijn te behandelen en leiden niet tot blijvende gevolgen mits er tijdig hulp en behandeling is gestart. De meestvoorkomende soa’s zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Soa’s komen overal ter wereld voor.

Wat zijn symptomen van een soa?

De ziekteverschijnselen verschillen per soa. Soms treden er helemaal geen symptomen op. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts en aarzel niet te vertellen dat u een besmettingsrisico heeft gelopen. Hieronder behandelen we de belangrijkste symptomen van chlamydia, syfilis en gonorroe.

Chlamydia

Chlamydia is in Nederland de meestvoorkomende soa. De eerste symptomen van chlamydia kunnen zich één tot drie weken na besmetting voordoen. Vrouwen krijgen minder vaak klachten van een chlamydia-infectie dan mannen. Bij vrouwen lijken de klachten op een blaasontsteking (pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik). Mannen kunnen pijn bij het plassen krijgen. Ook kan er bij mannen (vooral ‘s ochtends) een geelgroene afscheiding uit de plasbuis komen (druiper).

Syfilis

Een besmetting met syfilis verloopt in verschillende stappen. Bij elke stap horen weer andere ziekteverschijnselen. De eerste symptomen kunnen twee tot twaalf weken na besmetting optreden in de vorm van een zweertje op het slijmvlies. Het zweertje verdwijnt vanzelf binnen één tot drie maanden, maar men blijft wel besmettelijk.

Gonorroe

Bij gonorroe doen de eerste symptomen zich twee dagen tot twee weken na de besmetting voor. Mannen krijgen vaak last van een branderig gevoel bij het plassen en groenige of slijmerige afscheiding uit de pisbuis (druiper). Vrouwen krijgen last van groenige, vaak stinkende, vaginale afscheiding. 

Hoe kunt u een soa oplopen, behandelen en voorkomen?

U kunt een soa oplopen door onbeschermd seksueel contact met een besmet persoon. Sommige soa’s kunnen ook via geïnfecteerd bloed of tijdens de zwangerschap van moeder op kind worden overgedragen. Heeft u onveilig(e) seksue(e)l(e) contact(en) gehad? Dan is het altijd verstandig om u te laten testen. Tegen chlamydia, syfilis en gonorroe is helaas geen vaccinatie beschikbaar. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen. Wilt u weten of u mogelijk met een soa bent besmet? Neem dan contact op met uw huisarts voor een soatest. U kunt zich ook anoniem op soa’s laten testen bij een GGD-afdeling.

Meer informatie over soa’s

Wilt u meer weten over soa’s? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
 
Meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme kosten.
 

Direct een afspraak maken

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies