Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die veel voorkomt. Het wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus (VZV). Jonge kinderen krijgen meestal milde symptomen zoals koorts en de bekende blaasjes op de huid. Bij volwassenen die het niet eerder hebben doorgemaakt komen ernstigere complicaties voor, zoals longontsteking. Iemand die waterpokken heeft doorgemaakt krijgt het niet nog een keer. In Nederland krijgen vrijwel alle kinderen voor hun vijfde levensjaar waterpokken in een milde vorm. Hierdoor komt de ziekte onder volwassenen nauwelijks voor. Mensen die mogelijk nog geen waterpokken gehad hebben en zich daartegen willen beschermen, kunnen zich laten vaccineren.

Hoe raakt men besmet met waterpokken?

Besmetting met het varicellazostervirus verloopt via druppels en via de lucht. Besmetting is ook mogelijk door direct contact met de inhoud van de blaasjes van een patiënt met waterpokken of gordelroos. De incubatietijd (hoe lang na besmetting iemand klachten krijgt) varieert van 10 dagen tot 3 weken.

Wat is het ziekteverloop van waterpokken?

Kenmerkend is een plotseling begin van huidplekjes, soms na enkele dagen koorts en hangerigheid. De vlekjes beginnen op het hoofd of de romp en ontwikkelen zich tot bultjes en daarna tot blaasjes. Deze kunnen soms zeer heftig jeuken. In meerdere golven ontstaan er steeds weer nieuwe vlekjes, bultjes en blaasjes. Mond en keelholte kunnen ook aangedaan zijn; dit kan soms zeer pijnlijk zijn. Binnen enkele dagen zijn alle blaasjes ingedroogd. De korstjes vallen na 7-10 dagen af, meestal zonder littekens.
Na een eerste infectie met waterpokken trekt het virus zich via zenuwbanen terug in de zenuwknopen. Bij een verminderde weerstand kan ditzelfde virus worden gereactiveerd en gordelroos veroorzaken. De kans op gordelroos is twee keer zo groot bij mensen boven de 50 jaar ten opzichte van mensen jonger dan 50 jaar.

Complicaties

Iedereen die na het 12e levensjaar voor het eerst besmet raakt met het waterpokkenvirus heeft een verhoogde kans op een varicella-longontsteking; dit is een moeilijk te behandelen ernstige complicatie. Een andere vervelende complicatie is een bijkomende bacteriële infectie van de aangedane huid, hierbij zijn patiënten vaak flink ziek met hoge koorts. Ook is hersen(vlies)ontsteking beschreven door het varicellazostervirus. Waterpokkeninfectie kan ook gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde afweer en zwangeren (die het niet eerder hebben doorgemaakt).

Vaccinatie tegen waterpokken

Twee keer vaccineren tegen waterpokken is zeer effectief bevonden: dit voorkomt 95% van de matig tot ernstig verlopende waterpokkeninfecties. Voor een optimale bescherming zijn 2 doses nodig met een periode van 4 weken tot 3 maanden tussen de twee vaccins. Dit is afhankelijk van de leeftijd. Het vaccin is voldoende veilig en wordt goed verdragen. Het is echter niet voor iedereen geschikt: mensen met een verzwakt immuunsysteem en vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden mogen het niet krijgen. Dit komt omdat het een levend verzwakt virus bevat.

Meer informatie

Lees meer over de waterpokken vaccinatie.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt