Bijwerkingen vaccinaties bij kinderen

De meeste kinderen voelen zich na een vaccinatie even niet zo lekker. Dit heeft verschillende redenen: zo vindt een kind de inenting vaak spannend, maar hij of zij kan ook last krijgen van bijwerkingen. Vaak zijn deze bijwerkingen mild en verdwijnen ze snel. De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen zijn:

Verschijnselen rondom plaats van injectie

Roodheid, een zwelling of pijn. Het zijn allemaal verschijnselen die op de plaats van de injectie kunnen ontstaan. De arm of het been kan ook wat stijf aanvoelen en uw kind kan spierpijn krijgen. Deze klachten zijn van korte duur en verdwijnen vaak binnen 48 uur.

Koorts, hangerigheid en huilen

Na de vaccinatie geven kinderen vaak aan dat ze zich niet lekker voelen. Ze zijn hangerig en hebben soms (lichte) koorts. Ook kunnen ze de nacht na de inenting soms minder of onrustig slapen. Andere kinderen worden juist weer extra slaperig van de vaccinatie. Huilen kan ook een gevolg zijn van inentingen. Sommige kinderen huilen enkele uren na de prik.

 

Ernstig lijkende bijwerkingen

In zeldzame gevallen treden er bijwerkingen op die heel ernstig lijken, maar snel en vanzelf weer verdwijnen. U kunt hierbij denken aan verkleuring van de benen of een stokkende ademhaling waardoor uw kind blauw kan aanlopen. Flauwvallen is dan het gevolg waardoor de ademhaling meteen weer normaal wordt. Hoewel deze bijwerkingen vanzelf overgaan, begrijpen wij als geen ander dat u zich zorgen maakt. Neem bij twijfel dan ook altijd contact op met uw huisarts.

Waarschuw altijd uw arts

Heeft uw kind na de vaccinaties koortsstuipen of een (heftige) huiduitslag, neem dan geen enkel risico en waarschuw uw huisarts. Dat geldt ook als bovenstaande klachten langer dan drie dagen duren.

Veelgestelde vragen

Zwangerschap en kinderen