Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
17-12-2014
 
Op Curaçao zouden volgens de GGD al 20.000 mensen besmet zijn. Dat is meer dan 10 procent van de bevolking van het eiland. 
 
Het virus zelf is niet dodelijk, maar kan na een paar dagen incubatietijd leiden tot hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn en huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden. De koorts verdwijnt over het algemeen snel maar de gewrichtspijn kan nog tot lang daarna aanhouden.

Vermijd muggenbeten!

De ziekte wordt verspreid door tijgermuggen, die ook het denguevirus overdragen. Volgens het RIVM is niet gestoken worden het beste medicijn tegen het virus. Beschermende kleding, slapen met een muskietennet en insmeren met deet moeten prikken voorkomen. Een vaccin tegen het virus bestaat niet.
 
Precies een jaar geleden werden de eerste patiënten met het chikungunya-virus in het Caribisch gebied bevestigd. Die bevonden zich op het Franse deel van Sint-Maarten. Sindsdien heeft het virus zich verspreid naar verschillende Caribische eilanden, waaronder Curaçao en Bonaire.

(Bron: NRC)

 
Meer weten over chikungunya of andere infectieziekten die u tijdens uw reis kunt oplopen? Lees dan onze gerelateerde artikelen:
 

 

https://www.thuisvaccinatie.nl/rivm-waarschuwt-voor-chikungunya-virus-2/">