Hepatitis B-vaccinatie

De hepatitis B-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte hepatitis B, een ernstige infectie van de lever. U heeft drie vaccinaties nodig om volledig beschermd te zijn tegen hepatitis B. De tweede hepatitis B-vaccinatie volgt meestal een maand na de eerste. Vijf maanden later wordt vervolgens de derde inenting gegeven. Na deze injecties bent u levenslang beschermd tegen hepatitis B. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een Hepatitis B-vaccinatie nodig heeft.

Voor welke landen wordt de hepatitis B-vaccinatie geadviseerd?

De hepatitis B-vaccinatie is in geen enkel land verplicht, maar wel voor sommige beroepen. Deze inenting wordt vooral aanbevolen als men langere tijd (langer dan drie maanden) in een risicogebied verblijft. Hepatitis B komt vaak voor in Zuid-Amerika, het grootste deel van Afrika en delen van Azië. In Rusland, het Midden-Oosten en het noorden van het Afrikaanse continent komt hepatitis B in mindere mate voor, maar vormt het wel een gezondheidsrisico. Ook als u tot één van de risicogroepen behoort, kan de hepatitis B vaccinatie geadviseerd worden.

Hoe werkt de hepatitis B-vaccinatie?

De hepatitis B-vaccinatie bevat dode hepatitis B-virusdeeltjes. Nadat u de injecties heeft gehad, maakt uw lichaam antistoffen tegen hepatitis B aan. Als u na vaccinatie in aanraking komt met mogelijke besmettingsbronnen van hepatitis B, kan uw lichaam het virus effectief bestrijden. Omdat u voor hepatitis B een serie van drie vaccinaties, met bepaalde tussenpozen, nodig heeft, is het wenselijk om zeven maanden voor vertrek de eerste hepatitis B vaccinatie te halen. Lukt dat niet, dan kunnen de eerste 2 vaccinaties vóór de reis worden gegeven en de laatste vaccinatie ná de reis. Na 3 injecties induceert het vaccin bij ruim 95% van de gevaccineerden beschermende antistoffen en mag worden uitgegaan van levenslange immuniteit. 

Heeft de hepatitis B-vaccinatie bijwerkingen?

De hepatitis B-vaccinatie kent weinig bijwerkingen. Dit komt doordat het vaccin dode virussen bevat. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast een hepatitis B-vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook andere vaccinaties geadviseerd. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
 
Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Direct een afspraak maken

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies