Kinkhoest​ / DKTP vaccinatie

De DKTP-vaccinatie beschermt tegen de infectieziekten difterie, kinkhoesttetanus en polio. Voor reizigers wordt normaal een DTP-vaccinatie geadviseerd. De DKTP-vaccinatie is beschikbaar als er (ook) bescherming gewenst is tegen kinkhoest: een bacterie die met name gevaarlijk is voor jonge kinderen en tijdens de zwangerschap.

Voor wie?

De DKTP-vaccinatie wordt aan alle kinderen gratis aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook wordt vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden door het RIVM aan alle zwangere vrouwen in de vorm van een DKT-vaccinatie (tegen difterie, kinkhoest en tetanus). Daarnaast kan het verstandig zijn om u te laten vaccineren tegen kinkhoest als u (in het buitenland) op kraambezoek gaat. Baby’s tot 2 maanden oud mogen de vaccinatie zelf nog niet krijgen en zijn daardoor gevoeliger voor deze infectie.

DKTP-vaccinatie

In het Rijksvaccinatieprogramma worden de vaccinaties vergoed, via het lokale consultatiebureau. Thuisvaccinatie biedt dit vaccin momenteel nog niet aan.

Effectiviteit

Het vaccin voorkomt meer dan 60% van de kinkhoestgevallen. Kinderen worden in het Rijksvaccinatieprogramma meerdere malen gevaccineerd omdat de effectiviteit dan beter is (>80%) en langer duurt. De duur van de bescherming tegen kinkhoest na een DKTP-vaccinatie wordt geschat op 3 tot 4 jaar. Tegen de andere ziekten (difterie, tetanus en polio) beschermt de DKTP-vaccinatie langer (10 jaar).

Bijwerkingen

Net als elk ander vaccin kan de DKTP-vaccinatie bijwerkingen geven. Deze zijn in verreweg de meeste gevallen mild. Onder andere kan optreden: spierpijn, huidreacties op de injectieplaats en soms koorts.

Meer informatie 

Wilt u meer weten over kinkhoest? Lees dan onze informatie over de ziekte kinkhoest.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies