Kinkhoest​ / DKTP vaccinatie

De DKTP-vaccinatie beschermt tegen de infectieziekten difteriekinkhoesttetanus en polio. Voor reizigers wordt normaal een DTP-vaccinatie geadviseerd. De DKTP-vaccinatie is beschikbaar als er (ook) bescherming gewenst is tegen kinkhoest: een bacterie die met name gevaarlijk is voor jonge kinderen en tijdens de zwangerschap.

Voor wie?

De DKTP-vaccinatie wordt aan alle kinderen gratis aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook wordt vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden door het RIVM aan alle zwangere vrouwen in de vorm van een DKT-vaccinatie (tegen difterie, kinkhoest en tetanus). Daarnaast kan het verstandig zijn om u te laten vaccineren tegen kinkhoest als u (in het buitenland) op kraambezoek gaat. Baby’s tot 2 maanden oud mogen de vaccinatie zelf nog niet krijgen en zijn daardoor gevoeliger voor deze infectie.

DKTP-vaccinatie

In het Rijksvaccinatieprogramma worden de vaccinaties vergoed, via het lokale consultatiebureau. Thuisvaccinatie biedt dit vaccin momenteel nog niet aan.

Effectiviteit

Het vaccin voorkomt meer dan 60% van de kinkhoestgevallen. Kinderen worden in het Rijksvaccinatieprogramma meerdere malen gevaccineerd omdat de effectiviteit dan beter is (>80%) en langer duurt. De duur van de bescherming tegen kinkhoest na een DKTP-vaccinatie wordt geschat op 3 tot 4 jaar. Tegen de andere ziekten (difterie, tetanus en polio) beschermt de DKTP-vaccinatie langer (10 jaar).

Bijwerkingen

Net als elk ander vaccin kan de DKTP-vaccinatie bijwerkingen geven. Deze zijn in verreweg de meeste gevallen mild. Onder andere kan optreden: spierpijn, huidreacties op de injectieplaats en soms koorts.

Meer informatie

Wilt u meer weten over kinkhoest? Lees dan onze informatie over de ziekte kinkhoest.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.