Tips voor het voorkomen van een voedselinfectie
Met onderstaande regels, kunt u door voedsel en drinkwater overgebrachte ziekten (b.v. reizigersdiarree, hepatitis A, buiktyfus, cholera, dysenterie, kinderverlamming en paratyfus) in belangrijke mate voorkomen.
- Goede hygiëne vermindert de kans dat het voedsel besmet wordt met
ziekteverwekkers. - Koelen vermindert de kans op vermenigvuldiging van bacteriën.
- Verhitten doodt de meeste ziekteverwekkers.
Voedsel dat besmet is, ziet er vaak normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend!
Hygiëne – de belangrijkste regels:
- Was uw handen goed na gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
- Drink mineraalwater (met of zonder prik), thee of vruchtensap e.d. i.p.v. kraanwater.
- Maak ijsblokjes van gekookt water.
- Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
- Was groenten en fruit in schoon water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt
- water. Fruit kunt u beter zelf schillen.
- Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100oC) en het een kwartier laat doorkoken.
- Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren.
- Kook losse melk altijd voor het gebruik. Kook op warme dagen ook flessenmelk uit een aangebroken fles door.
- Zorg dat uw voedsel tegen vliegen is beschermd.
- Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
- Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
- Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten buiten de keuken blijven en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
- Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.