Meningokokken B

Meningokokken B is één van de typen bacteriën die meningokokkenziekte kunnen veroorzaken. Meningokokkenziekte kan zich op verschillende manieren uiten, waaronder bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking (meningitis). Meningokokken komen wereldwijd voor. Meningokokken type B komt met name in westerse landen voor zoals Nederland. De ziekte komt minder vaak voor dan vroeger maar kan zeer snel, ernstig verlopen. Het aantal meningokokkeninfecties in Nederland varieert door de tijd heen. In 2018 werd 36% van alle meningokokken-infecties veroorzaakt door meningokokken type B.

Hoe onstaat het?

De meningokokbacterie kan bij gezonde mensen in de neus- en keelholte voorkomen. Slechts een enkeling wordt daarvan ziek. Naar schatting is ongeveer 10-20% van de mensen op enig moment drager van deze bacterie. Er zijn verschillende typen meningokokken. Sommigen kunnen ernstige ziekte veroorzaken. Het ontstaan van meningokokkenziekte is helaas nog grotendeels onbekend. Een besmetting vindt plaats van mens op mens, via druppeltjes uit de neus- en keelholte.

Klachten

De symptomen bij meningokokkenziekte lopen erg uiteen. De eerste verschijnselen zijn vaak een griepachtig gevoel met maag-darmklachten of luchtwegklachten, Ook kan er sprake zijn van plotselinge hoge koorts, nekstijfheid en/of hoofdpijn. Er kan dan sprake zijn van hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging.
Bij kleine kinderen zijn de klachten minder duidelijk. Ze kunnen ondertemperatuur of koorts hebben, suf zijn, slecht drinken of prikkelbaar zijn.  Ook bij hen kan er dan sprake zijn van ernstige meningokokkenziekte.

Complicaties

Meningokokkenziekte kan zich onder andere uiten als hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Dit zijn ernstige ziektebeelden die tot de dood kunnen leiden. Zelfs bij een snelle behandeling overlijdt 5 tot 10% van de patiënten met een hersenvliesontsteking. Bij een bloedvergiftiging kan dit oplopen tot 50%. Indien iemand de meningokokkenziekte overleeft is de kans op restverschijnselen groot. Deze verschijnselen zijn zeer divers en lopen uiteen van concentratieproblemen tot epilepsie of doofheid. Soms moeten er bepaalde lichaamsdelen worden geamputeerd om de ziekte te stoppen.

Wie wordt ziek?

Ziekte door meningokokken type B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar, maar het kan op alle leeftijden optreden. Mensen met bepaalde afweerstoornissen lopen ook een verhoogd risico.

Vaccinatie tegen meningokokken B

Er is een vaccin beschikbaar. Dit vaccin zit nog niet in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Thuisvaccinatie biedt dit wel aan: lees hier meer over de meningokokken B-vaccinatie. Momenteel wordt in het RVP wel al gevaccineerd tegen andere typen meningokokken, namelijk tegen typen A, C, W en Y. Lees meer over de meningokokken ACWY-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt