Meningokokken B

Meningokokken B is één van de typen bacteriën die meningokokkenziekte kunnen veroorzaken. Meningokokkenziekte kan zich op verschillende manieren uiten, waaronder bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking (meningitis). Meningokokken komen wereldwijd voor. Meningokokken type B komt met name in westerse landen voor zoals Nederland. De ziekte komt minder vaak voor dan vroeger maar kan zeer snel, ernstig verlopen. Het aantal meningokokkeninfecties in Nederland varieert door de tijd heen. In 2018 werd 36% van alle meningokokken-infecties veroorzaakt door meningokokken type B.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Hoe onstaat het?

De meningokokbacterie kan bij gezonde mensen in de neus- en keelholte voorkomen. Slechts een enkeling wordt daarvan ziek. Naar schatting is ongeveer 10-20% van de mensen op enig moment drager van deze bacterie. Er zijn verschillende typen meningokokken. Sommigen kunnen ernstige ziekte veroorzaken. Het ontstaan van meningokokkenziekte is helaas nog grotendeels onbekend. Een besmetting vindt plaats van mens op mens, via druppeltjes uit de neus- en keelholte.

Klachten

De symptomen bij meningokokkenziekte lopen erg uiteen. De eerste verschijnselen zijn vaak een griepachtig gevoel met maag-darmklachten of luchtwegklachten, Ook kan er sprake zijn van plotselinge hoge koorts, nekstijfheid en/of hoofdpijn. Er kan dan sprake zijn van hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging.
Bij kleine kinderen zijn de klachten minder duidelijk. Ze kunnen ondertemperatuur of koorts hebben, suf zijn, slecht drinken of prikkelbaar zijn.  Ook bij hen kan er dan sprake zijn van ernstige meningokokkenziekte.

Complicaties

Meningokokkenziekte kan zich onder andere uiten als hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Dit zijn ernstige ziektebeelden die tot de dood kunnen leiden. Zelfs bij een snelle behandeling overlijdt 5 tot 10% van de patiënten met een hersenvliesontsteking. Bij een bloedvergiftiging kan dit oplopen tot 50%. Indien iemand de meningokokkenziekte overleeft is de kans op restverschijnselen groot. Deze verschijnselen zijn zeer divers en lopen uiteen van concentratieproblemen tot epilepsie of doofheid. Soms moeten er bepaalde lichaamsdelen worden geamputeerd om de ziekte te stoppen.

Wie wordt ziek?

Ziekte door meningokokken type B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar, maar het kan op alle leeftijden optreden. Mensen met bepaalde afweerstoornissen lopen ook een verhoogd risico.

Vaccinatie tegen meningokokken B

Er is een vaccin beschikbaar. Dit vaccin zit nog niet in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Thuisvaccinatie biedt dit wel aan: lees hier meer over de meningokokken B-vaccinatie. Momenteel wordt in het RVP wel al gevaccineerd tegen andere typen meningokokken, namelijk tegen typen A, C, W en Y. Lees meer over de meningokokken ACWY-vaccinatie.

Onze werkwijze

1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.