BMR-vaccinatie

De BMR-vaccinatie beschermt u tegen drie infectieziekten: de bof, de mazelen en rodehond. Vóór het BMR-vaccin waren er drie aparte vaccins tegen rodehond, mazelen en bof. Sinds 1987 zijn deze drie vaccins samengevoegd in de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond).
 
Bent u vóór 1965 geboren? Dan heeft u waarschijnlijk al een keer mazelen doorgemaakt. U hoeft dan géén BMR-vaccinatie te halen. Als u nooit tegen bof en rodehond bent gevaccineerd of deze ziektes niet hebt doorgemaakt, loopt u zonder BMR-vaccinatie wel het risico op één van deze drie ziektes als u naar een risicogebied reist. Bent u tussen 1965 en 1975 geboren? Dan loopt u een verhoogd risico op mazelen. Een BMR-vaccinatie zal meestal geadviseerd worden als u naar een risicogebied reist. Als u na 1975 geboren bent, heeft u de BMR-inenting zeer waarschijnlijk al via het Rijksvaccinatieprogramma gehad. U hoeft de vaccinatie dan niet nogmaals te halen als u op reis gaat.
 
Vertrekt u binnenkort naar een land waar één of meerdere van deze infectieziekten voorkomen? En wilt u daar langere tijd verblijven? Dan is het misschien verstandig om de BMR-vaccinatie te laten zetten.

Voor welke landen wordt de BMR-vaccinatie geadviseerd?

Het BMR-vaccin wordt geadviseerd voor Afrika, sommige landen in het Midden-Oosten en de meeste landen in Zuid-Oost Azië. In Europa wordt het BMR-vaccin momenteel alleen geadviseerd voor Oekraïne en Roemenië. Op onze website kunt u zien of u voor uw reisbestemming ook een BMR-vaccinatie nodig heeft.

In een aantal Europese landen, waarvoor geen standaard mazelenvaccinatie-advies geldt, zijn er op dit moment lokale uitbraken gaande. Het gaat om de volgende landen: Bosnië en Herzegovina, Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Litouwen en Engeland (onder de orthodox Joodse gemeenschap in Londen). Voor gewone vakantiereizen naar een hotel of camping is geen vaccinatie nodig, maar bij nauw contact met de lokale bevolking of familie aldaar wordt een vaccinatie wel geadviseerd.

Voor wie is de BMR-vaccinatie nodig?

We adviseren een BMR-vaccinatie vanwege de mazelen component. Wanneer u geen antistoffen heeft tegen mazelen en u gaat op reis naar een gebied waar een risico op een mazelen-infectie is, adviseren we een BMR-vaccinatie. 
Voor mensen geboren tussen 1965 en 1975 kan het onduidelijk zijn of u reeds beschermd bent tegen de mazelen. Kunt u nagaan of u mazelen heeft doorgemaakt of dat u bent gevaccineerd tegen mazelen? Misschien beschikt uw huisarts nog over deze gegevens, of kunt u navraag doen in uw familie? Het is prettig als u over deze gegevens beschikt voorafgaand aan de afspraak, zodat we tijdens de afspraak kunnen bespreken of de BMR-vaccinatie aanbevolen is.

Hoe werkt de BMR-vaccinatie?

Het BMR-vaccin biedt bescherming tegen bof, mazelen en rodehond. De BMR-vaccinatie wordt subcutaan (onder de huid) toegediend. Tussen de drie en vier weken nadat u bent gevaccineerd bent u beschermd. Het is daarom belangrijk dat u ruim voor vertrek laat vaccineren om beschermd te zijn als u op uw reisbestemming arriveert. Na de vaccinatie bent u levenslang beschermd tegen de bof, mazelen en rode hond.

BMR-vaccinatie en Rijksvaccinatieprogramma

Sinds 1987 worden kinderen met het BMR-vaccin ingeënt als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit gebeurt als zij 14 maanden en 9 jaar zijn. Bent u vroeger niet gevaccineerd? Dan kan het zijn dat dit toch nodig is voor uw reis. Dit is afhankelijk van onder meer de duur van uw reis en of u naar een risicogebied reist. 

Heeft de BMR-vaccinatie bijwerkingen?

De BMR-vaccinatie kent een aantal bijwerkingen. Op de dag van vaccinatie kan wat zwelling, pijn en/of een rode plek op de injectieplaats ontstaan. Na 5 tot 12 dagen kan soms koorts en/of een lichte uitslag ontstaan.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast de BMR-vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook andere vaccinaties geadviseerd. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Direct een afspraak maken »

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies