BMR-vaccinatie

De BMR-vaccinatie beschermt u tegen drie infectieziekten: de bof, de mazelen en rodehond. Vóór het BMR-vaccin waren er drie aparte vaccins tegen rodehond, mazelen en bof. Sinds 1987 zijn deze drie vaccins samengevoegd in de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond).
 
Bent u vóór 1965 geboren? Dan heeft u waarschijnlijk al een keer mazelen doorgemaakt. U hoeft dan géén BMR-vaccinatie te halen, tenzij u tot een risicogroep behoort. Als u nooit tegen bof en rodehond bent gevaccineerd of deze ziektes niet hebt doorgemaakt, loopt u zonder BMR-vaccinatie wel het risico op één van deze drie ziektes als u naar een risicogebied reist. Bent u tussen 1965 en 1975 geboren? Dan loopt u een verhoogd risico op mazelen. Een BMR-vaccinatie zal meestal geadviseerd worden als u naar een risicogebied reist. Als u na 1974 geboren bent, heeft u de BMR-inenting zeer waarschijnlijk al via het Rijksvaccinatieprogramma gehad. U hoeft de vaccinatie dan niet nogmaals te halen als u op reis gaat.
 
Vertrekt u binnenkort naar een land waar één of meerdere van deze infectieziekte(n) voorkomen? En wilt u daar langere tijd verblijven? Dan is het misschien verstandig om de BMR-vaccinatie te laten zetten.

Voor welke landen wordt de BMR-vaccinatie geadviseerd?

Het BMR-vaccin wordt geadviseerd voor Afrika en de meeste landen in Zuid-Oost Azië. In Europa wordt het BMR-vaccin momenteel alleen geadviseerd voor Oekraïne en Roemenië. Op onze website kunt u zien of u voor uw reisbestemming ook een BMR-vaccinatie nodig heeft.

Hoe werkt de BMR-vaccinatie?

Het BMR-vaccin biedt bescherming tegen bof, mazelen en rodehond. De BMR-vaccinatie wordt subcutaan (onder de huid) toegediend. Tussen de drie en vier weken nadat u bent gevaccineerd bent u beschermd tegen de bof. Het is daarom belangrijk dat u ruim voor vertrek laat vaccineren om beschermd te zijn als u op uw reisbestemming arriveert. 
 
De BMR-vaccinatie is uiterst effectief. Toch krijgen kinderen als zij 9 jaar zijn een tweede injectie. De beschermingsgraad van de BMR-prik is meer dan negentig procent. Met slechts één injectie bent u levenslang beschermd tegen de bof, de mazelen en rode hond. Een herhaalvaccinatie is niet nodig.

BMR-vaccinatie en Rijksvaccinatieprogramma

Sinds 1987 worden kinderen met het BMR-vaccin ingeënt als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit gebeurt als zij 14 maanden en 9 jaar zijn. Bent u vroeger niet gevaccineerd? Dan kan het zijn dat dit toch nodig is voor uw reis. Dit is afhankelijk van onder meer de duur van uw reis en of u naar een risicogebied reist. 

Heeft de BMR-vaccinatie bijwerkingen?

De BMR-vaccinatie kent een aantal bijwerkingen. Deze varieren van een rode plek op de plaats van de injectie tot benauwdheid. De ene bijwerking is zeldzamer dan de andere.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast de BMR-vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook vaak andere vaccinaties geadviseerd. Een inenting tegen gele koorts is in veel landen verplicht. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:
 


Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
 

Direct een afspraak maken »


Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.