Praktische-info

Waarom Thuisvaccinatie?

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt

Praktische informatie Turkije

Als u binnenkort naar Turkije reist, dan verdiept u zich waarschijnlijk in het land. U wilt ongetwijfeld meer weten over de gewoonten, het tijdsverschil en andere praktische zaken waar u rekening mee moet houden. Thuisvaccinatie.nl helpt u graag op weg.

Wist u dat?

Talen Turkije

In Turkije wordt Turks gesproken.

Tijdsverschil Turkije

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Valuta Turkije

In Turkije wordt betaald met de Turkse lira (TRY). De waarde van de Turkse lira ten opzichte van de euro wisselt constant. Houd daarom de wisselkoers goed in de gaten.

Beste reistijd Turkije

Meestal is het in Turkije mooi weer van april tot en met oktober met weinig neerslag. Houdt u niet van overvolle stranden? Ga dan in de maanden mei tot halverwege juni of september en oktober. U reist dan buiten het seizoen en dit is in de meeste gevallen ook nog eens voordeliger.

Voltage Turkije

Het voltage in Turkije is 230 volt. U hoeft geen wereldstekker mee te nemen als u uw elektrische apparaten meeneemt op uw vakantie.

Fooien Turkije

Ook in Turkije wordt een fooi gewaardeerd. Denk dan aan een fooi van ongeveer 10 procent. Doe dit alleen als u tevreden bent over het eten of de service.

Eten en drinken Turkije

De Turkse keuken is erg gevarieerd. Vaak worden groenten gevuld met een mengsel van gehakt en kruiden. Ook erg populair: sjisj kebab. Dit is geroosterd vlees en zeker de moeite waard om te proberen. En wat denkt u van börek? Dit zijn warme pasteitjes. Als toetje mogen we natuurlijk baklava met honing en noten niet vergeten en het bekende Turkse fruit. De Turken zelf drinken veel thee. Drink nooit water uit de kraan, maar koop flessen water.

Kledingvoorschriften Turkije

In de toeristische gebieden van Turkije gelden geen specifieke kledingvoorschriften. Houd er wel rekening mee dat u in een moslimland verblijft en dat betekent vooral dat vrouwen niet te bloot gekleed moeten gaan. Als u een moskee wilt bezoeken, dan is het aan te raden om uw kleding hierop aan te passen. Zorg dat uw schouders bedekt zijn en dat u een lange broek of rok/jurk draagt.

Gewoonten Turkije

Turken zijn erg vriendelijk en gastvrij. Als u op vakantie gaat naar Turkije is het belangrijk dat u rekening houdt met de gewoonten en gebruiken in dit land. Zo is het ongepast om genegenheid te tonen in het openbaar. Zit u in een restaurant en wilt u een tandenstoker gebruiken? Doe dit dan achter de palm van uw hand. Toon nooit uw voetzolen en wijs niet naar anderen. Ook niezen in het bijzijn van anderen wordt als ongepast ervaren.

Visum Turkije

Als u naar Turkije reist, heeft u een visum nodig. Deze is voor toeristen maximaal 90 dagen geldig. U kunt ook elektronisch een visum aanvragen via de site: https://www.evisa.gov.tr/en/. Dit scheelt u behoorlijk wat tijd als u op het vliegveld aankomt. U kunt naar Turkije reizen met een identiteitskaart of paspoort. Zorg er wel voor dat deze minimaal nog 6 maanden geldig is. Ook kinderen hebben een eigen identiteitskaart of paspoort nodig.

Internetten Turkije

In de meeste hotels in Turkije kunt u tegen betaling internetten. Natuurlijk kunt u ook een internetcafé opzoeken. Dit is vaak voordeliger.

Telefoneren Turkije

Het bellen vanuit Turkije naar Nederland is duur, helemaal als u vanuit uw hotel belt of met uw eigen mobiel. U kunt dan het beste bellen vanuit een telefooncel. Als thuisblijvers naar Turkije willen bellen, geef dan door dat het landnummer van Turkije 90 is.