Vaccinatieadvies Zuid-Afrika

Vaccinaties Zuid-Afrika

Op dit moment is er een tekort aan hepatitis A vaccin in Europa. Vanuit het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) wordt om die reden een aangepast beleid geadviseerd. Thuisvaccinatie volgt hun beleid. Meer lezen over dit beleid.
Vanwege het aangepaste beleid heeft u voor de komende reis naar Thailand, Zuid-Afrika of Turkije geen hepatitis A vaccinatie nodig.

Vaccinaties beschermen u tegen diverse infectieziekten die in Zuid-Afrika voorkomen. Deze infectieziekten kunnen niet alleen uw vakantie bederven, maar ook impact hebben op uw leven. Ga daarom altijd goed beschermd op reis! Of u voor Zuid-Afrika vaccinaties nodig heeft, hangt af van uw gezondheidssituatie, de verblijfsduur, de gebieden die u bezoekt en uw accommodatie in Zuid-Afrika. Hieronder leest u welke vaccinaties Zuid-Afrika vereist en welke inentingen wij adviseren. Maak vandaag nog een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl om uw benodigde vaccinaties voor Zuid-Afrika te halen.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje:
 

Direct een afspraak maken »

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Zuid-Afrika?

De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer u Zuid-Afrika wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt alleen in Afrika en Zuid-Amerika voor. In Zuid-Afrika komt geen gele koorts voor. Als u vanuit Nederland naar Zuid-Afrika reist, en onderweg niet in een gele koorts land komt, is de gele koorts vaccinatie voor u niet verplicht.

Naast de in sommige gevallen verplichte gele koorts vaccinatie voor Zuid-Afrika worden er nog een aantal andere inentingen geadviseerd. Hieronder kunt u lezen om welke vaccinaties het gaat. 

Wat heb ik verder nodig aan vaccinaties voor Zuid-Afrika?

Er worden voor Zuid-Afrika vaccinaties aanbevolen tegen een aantal reizigersziekten. Sommige van deze inentingen worden altijd geadviseerd, ongeacht de duur van uw verblijf in Zuid-Afrika. Andere vaccinaties raden wij alleen aan als u langer dan een bepaalde tijd in Zuid-Afrika wilt verblijven.
 

Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika:
 

Gaat u langer dan drie maanden naar Zuid-Afrika? Dan adviseert Thuisvaccinatie.nl naast de bovenstaande inentingen voor Zuid-Afrika ook deze aanvullende vaccinaties:

Deze vaccinaties kunnen ook bij een korter verblijf worden geadviseerd. Dit hangt van uw persoonlijke vaccinatieadvies af.

Loop ik risico op malaria in Zuid-Afrika?

In sommige gebieden in Zuid-Afrika komt malaria voor; een ziekte waaraan nog steeds Nederlanders overlijden. Bekijk ons malariaoverzicht van Zuid-Afrika voor meer informatie. Verblijft u in een malariagebied in Zuid-Afrika, dan adviseren wij soms het gebruik van malariapillen. Afhankelijk van uw precieze bestemming in Zuid-Afrika, raden wij in sommige gevallen Lariam of Malarone aan.

Malaria kunt u krijgen via een muggenbeet. Het is daarom belangrijk om muggenbeten te voorkomen. Enkele tips: 

 • Draag bedekkende kleding en gebruik mugwerende middelen met DEET. 
 • De muggen die malaria overbrengen, steken vooral ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Slaap ‘s nachts onder een muskietennet.
 • Krijgt u koorts tijdens of na uw verblijf in een malariagebied? Bezoek dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, een arts! Er bestaat geen inenting tegen malaria.
 • Mugwerende middelen met DEET, muskietennet(ten) en vele andere producten kunt u bestellen via onze webshop
   

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika dient u ook rekening te houden met de volgende infectieziekten:

 • Reizigersdiarree komt wereldwijd voor. Dit is vooral een vervelende reizigersziekte. Lees meer over reizigersdiarree.
 • In dit land komen ook ziektes zoals schistosomiasis (bilharzia) voor. Er is voor deze ziekte nog geen vaccinatie beschikbaar. Lees meer over schistosomiasis.
 • In Zuid-Afrika komen hiv/aids en andere soa’s op grotere schaal voor dan in westerse landen. Lees meer over hiv/aids en soa’s.
   

Heb ik voor omringende landen van Zuid-Afrika extra vaccinaties nodig?

Bezoekt u tijdens uw reis naar Zuid-Afrika ook omliggende landen? Het kan zijn dat u voor deze landen aanvullende vaccinaties nodig heeft. Hieronder vindt u meer informatie over de benodigde inentingen voor buurlanden van Zuid-Afrika.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige tips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Voorkom dat u tijdens uw verblijf in Zuid-Afrika onnodige gezondheidsrisico’s loopt en ga goed beschermd op reis! Maak vandaag nog een afspraak voor uw persoonlijke vaccinatieadvies op maat.

Direct een afspraak maken »

Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.